Izvor: Danas | Četvrtak, 26.05.2016.| 17:09
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Zastava kovačnica" ponovo na tenderu - Za kupovinu zainteresovano više inostranih kompanija

(Foto: dotshock/shutterstock.com )
Tender za ponovnu privatizaciju, odnosno prodaju "Zastava kovačnice", firme koja je zvanično bankrotirala krajem februara, biće, saznaje "Danas", objavljen u petak.

"Kovačnica" će potencijalnim kupcima biti ponuđena kao pravno lice, dakle u celosti, a ne u delovima, pošto je za privatizaciju te fabrike od strateškog značaja za domaću privredu, pre svega za vojnu industriju, prema našim izvorima, zainteresovano "više ozbiljnih inostranih kompanija iz delatnosti".

Rok za otkup tenderske dokumentacije je 15 dana od objavljivanja tendera za prodaju fabrike koji, prema važećoj zakonskoj proceduri, mora da bude održan 25. juna. U "Kovačnici" su optimisti i veruju da će ta fabrika krajem narednog meseca dobiti novog vlasnika i nastaviti proizvodnju otkovaka koja, inače, nije prekidana ni tokom stečaja, a ni nakon proglašenja bankrota preduzeća.

Voljom nadležnog sudije u kragujevačkom Privrednom sudu, te stečajnog upravnika Predraga Jankovića, ali i države, bez čije saglasnosti tako što, sasvim izvesno, ne bi bilo moguće, "Zastava kovačnica" je, naime, i posle proglašenja bankrota, u februaru, nastavila da proizvodi i otkovcima snabdeva pre svih "Zastavinu" fabriku oružja, ali i poslovne partnere u Nemačkoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Rumuniji i Mađarskoj.

U "Kovačnici" je trenutno angažovano oko 150 radnika koji proizvode 140 tona otkovaka mesečno.

Propadanje "Zastava kovačnice", najznačajnije i najstarije fabrike te vrste u Srbiji i na Balkanu počelo je nakon privatizacije preduzeća, koje je 2005. kupio bugarski biznismen Valentin Zaharijev.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.