Izvor: Tanjug | Četvrtak, 26.05.2016.| 15:42
Izdvojite članak Odštampajte vest

Šumadija može da bude nova Toskana - Za veću proizvodnju vina potrebna i podrška države

(Foto: Shulevskyy Volodymyr/shutterstock.com)
Šumadija, kada je reč o proizvodnji vina, ima potencijal da bude nova Toskana, poručio je danas predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ističući da to ne može da se radi kroz pojedinačne angažovanje, već je potrebna podrška i angažovanje državnih institucija.

- Vinarstvo nije izdvojeno, već je povezano sa turizmom, i to je nešto što gde možemo postići, veoma brzo, dobre rezultate - rekao je Čadež povodom "Trećeg Festivala šumadijskih vina". On je najavio da PKS sa vinarima sprema predlog koji će se predstaviti državnim institucijama, u nameri da se podstakne vinarstvo u Srbiji i poveća izvoz tog proizvoda u svet.

Čadež je naglasio da je cilj aktivnosti PKS da doprinese povećanju površine pod vinogradima, koja je tri puta manja nego pre rata, a ujedno i da se poveća proizvodnja vina, posebno onih sa oznakom geografskog porekla.

PKS, prema njegovim rečima, radi na promociji i povećanju prodaje srpskih vina na međunarodno tržište, sa naglaskom na rusko i kinesko. Takođe, ta institucija, kako kaže, radi na obezbeđivanju veće dostupnosti sredstava iz fondova EU proizvođačima vima za ulaganja.

On je najavio da će PKS zajedno sa vinarima pokrenuti inicijativu, po ugledu na Hrvatsku i Sloveniju, da u budućem agrarnom budžetu budu planirana sredstva za promociju srpskih vina.

(Foto: JirkaBursik/shutterstock.com)
Vlasnik vinarije "Aleksandrović" Božidar Aleksandrović istakao je da je srpsko vino imalo meteoritski uspon. - Pre šest, sedam godina kad je izdat Svetski atlas vina, unutra je o Srbiji bila samo jedna rečenica i to da je imala vrhunska vina pre Drugog svetskog rata. Sloveniji je u Atlasu bila posvećena strana i po, a Hrvatska je imala dve strane - konstatovao je.

Aleksandrović je ukazao da postoji mnogo prostora za razvoj vinarstva u Šumadiji i da bi trebalo ovaj region da bude ono što je Italijanima Toskana.

Vladimir Stojić, generalni sekretar Udruženja vinara, najavio je da će se od 11. juna u Topoli održati "Treći festival šumadijskih vina". U fokusu aktivnosti, prema njegovim rečima, je i završetak elaborata o zaštiti geografskog porekla šumadijskog vina, čime bi se počelo od berbe 2016. godine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.