NavMenu

Dve trećine softvera na računarima u Srbiji nelegalno - Vrednost nelicenciranih programa 54 mil USD

Izvor: eKapija Sreda, 25.05.2016. 15:53
Komentari
Podeli
(Foto: StockLite/shutterstock.com)
Korisnici računara u Srbiji i dalje koriste nelicenciran softver u alarmantnim procentima, bez obzira na vezu između nelicenciranog softvera i sajber napada, pokazalo je novo Globalno istraživanje softvera koje je predstavila "BSA Alijansa za poslovni softver".

Istraživanje pod nazivom "Korišćenje prilike kroz usklađivanje licence", pokazuje je da procenat neadekvatno licenciranog softvera na računarima u Srbiji iznosi 67%. Ovo predstavlja smanjenje dva procentna poena u odnosu na prethodnu BSA studiju iz 2013. godine.

Komercijalna vrednost nelicenciranog softvera instaliranog u Srbiji iznosi 54 mil USD.

Istraživanje potvrđuje činjenicu da je upotreba nelicenciranog softvera još uvek visoka, kao i da se i pojedinci i kompanije igraju vatrom prilikom upotrebe takvog softvera. To je pokazano kroz snažnu povezanost između sajber napada i korišćenja nelicenciranog softvera. Tamo gde je u upotrebi nelicenciran softver značajno raste i verovatnoća pojave virusa, a troškovi borbe protiv malicioznih softvera mogu biti zapanjujuće visoki. Samo u 2015. godini sajber napadi su koštali poslovnu industriju preko 400 mlrd USD.

Rezultati istraživanja pokazuju i da 39% softvera instaliranog na kompjuterima širom sveta u 2015. nije bilo adekvatno instalirano, što predstavlja skromni pad u odnosu na 43% iz prethodne globalne BSA studije iz 2013.

Čak i u određenim veoma bitnim industrijama nelicencirana upotreba softvera je iznenađujuće velika. Istraživanje pokazuje da je širom sveta ta stopa 25% u sferama koje se bave bankarstvom, osiguranjima i bezbednošću.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.