Izvor: eKapija | Sreda, 25.05.2016.| 09:11
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pančevački "Velmidas" snabdeva tržište sistemima zaštite od odrona i klizišta i kompletnom geosintetikom - Međunarodnom saradnjom do poslovnog uspeha

Sajam građevinarstva je ispunio sva naša očekivanja, ostvarili smo brojne kontakte i od 1. maja postali predstavnici za Balkan turske firme "Kosedag" koja radi ograde. Takođe, ovu priliku smo iskoristili za snažan marketinški nastup, jer kao mlada firma želimo da se što pre probijemo na tržištu. Trudimo se da budemo najpovoljniji i da ponudimo najbolji odnos cene i kvaliteta.

Ovako Milan Somborac, izvršni direktor preduzeća "Velmidas" iz Pančeva, za eKapiju ocenjuje nastup na nedavno održanom sajmu u Beogradu. Somborac kaže da ova firma postoji tek godinu dana, ali da troje zaposlenih, koji su istovremeno i direktori - Dragana Veličković, generalni direktor, Dragana Milošević, direktor prodaje, i sagovornik "eKapije" - imaju veliko iskustvo iz prethodnih firmi u kojima su radili, što ih je i navelo da osnuju svoju kompaniju.

Somborac je zadovoljan brzinom razvoja, s obzirom na to da je firma još uvek relativno nova, i napominje da je vizija "Velmidasa" da traje što duže i da pokaže tržištu da može da postoji domaći kvalitet koji će po ceni biti dostupan svakome.

- Naši glavni proizvodi su sistemi zaštite od odrona i klizišta. To su gabioni i reno madraci koji služe za sanaciju rečnih korita i čuvanje rečne obale, na mestima gde nastaje erozija tla. U Srbiji je još uvek niska svest o ovim opasnostima i vrlo malo koristimo sisteme zaštite, dok se na Zapadu odavno upotrebljavaju. Moramo da delujemo preventivno i unapred sprečavati da šteta nastane - objašnjava sagovornik eKapije.

Uvoz isplativiji od domaćih dobavljača

Ove godine "Velmidas" je potpisao sporazum sa italijanskom firmom "Ovattificio Alpino", koja ih podržava i snabdeva geotekstilom – geoćelijama, geomembranama i geosaćem. Od 1. maja, kroz zastupništvo turske firme, imaće u svojoj ponudi i kompletan ogradni sistem.

- Od samog početka smo imali u asortimanu i zaštitu visokobezbednosnih objekata – policijskih stanica, vojnih skladišta, kasarni - žilet žicom koja se montira na vrhu ograde. Tako smo prošle godine realizovali projekat sa zatvorima u Pančevu, Užicu, Zrenjaninu i Kruševcu - kaže Milan Somborac.

(Foto: Mirko Andrejić)
"Velmidas" je nedavno dobio posao i na izgradnji robne kuće IKEA, gde je austrijski "Strabag" izabrao njihov geotekstil.

- Odlučili smo se za uvoz proizvoda koje plasiramo na tržište zato što su domaći proizvođači nekonkurentni i nama je skuplje da kupujemo ovde nego u inostranstvu, sa svim troškovima prevoza i carina. Prosto nam se ne isplati takva saradnja i zato uvozimo iz Turske, Italije, Grčke, uz samo jedan domaći proizvod. Takođe smo se opredelili samo za veleprodaju - ističe Somborac.

U planu pokretanje proizvodnje

"Velmidas" već izvozi italijanski geotekstil za Tursku, a turske gabione za Italiju, što smatraju velikim uspehom, jer su napravili krug koji se konstantno kreće.

Iako imaju samo troje zaposlenih, sagovornik "eKapije" tvrdi da je to trenutno sasvim dovoljno. Njihova energija usmerena je na nalaženje novih partnera, klijenata i dobavljača, a pokušavaju i da deo proizvodnje dovedu u Srbiju, kako bi ostvarili veću zaradu. To bi istovremeno donelo i veći porez državi.

- U pronalaženju novih klijenata veliku ulogu igraju brojna poznanstva i kontakti ostvareni u prethodnim firmama, jer nas ljudi već poznaju. Prvu šansu pružio nam je "Ingrap OMNI" iz Valjeva, koji je u samom startu poručio veliku količinu robe i to nam je predstavljalo odskočnu dasku. Posle toga najveći deo poslova dolazi putem preporuke.

Kapaciteti su takvi da su za dve nedelje imali promet više od 300 tona robe, što Milan Somborac smatra dobrim rezultatom.

- Skromnost je ključ uspeha, a mi želimo da radimo i da trajemo. Pokretanje proizvodnje u Srbiji je moj lični plan čija realizacija zavisi i od ostalih direktora. Želim da na taj način dokažem da možemo imati kvalitetan proizvod domaće proizvodnje sa pristupačnom cenom - zaključuje sagovornik "eKapije".

M.A.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.