NavMenu

Na siromašnima bar dupla zarada - Velike razlike u kvalitetu i ceni proizvoda na različitim tržištima

Izvor: Novosti Sreda, 25.05.2016. 07:35
Komentari
Podeli
(Foto: hxdyl/shutterstock.com)
Česi su utvrdili da je od 24 testirana proizvoda, čak 14 njih bilo manje kvalitetno i skuplje nego u Nemačkoj, pišu Novosti. Razlike između kvaliteta istih uvoznih deterdženata i slatkiša u Srbiji i siromašnijim članicama Evropske unije (EU) su još izraženije, ali nema zvaničnih istraživanja koja bi to i potvrdila. Po mišljenju potrošača, međutim, u Srbiji stiže najlošiji kvalitet, a kod cena je to, ipak, jasnije. Brojna poređenja pokazuju da srpski potrošači uvoznu robu plaćaju više za razliku od Nemaca.

Istraživanje u Češkoj otkrilo je da "Kinder" čokoladno jaje, instant kafa "Jacobs", sos za testeninu, voćni jogurti ili deterdžent nemaju isti kvalitet, ali ni cenu, zavisno od toga da li su kupljeni u Nemačkoj, ili recimo Češkoj, Bugarskoj ili Hrvatskoj.

- Razlike u cenama su posledica slobodnog formiranja cena bez dovoljnog uvažavanja realnih ekonomskih faktora, različite kupovne moći potrošača, politike cena zemalja, zapostavljanja uticajnih ekoloških faktora na cene, nedovoljne konkurencije, nepotpunog informisanja potrošača, agresivnog marketinga... – kaže Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača.

Prema njegovim rečima, razlike nivoa kvaliteta i cena u zemljama starim i novim članicama EU i balkanskim zemljama ukazuju na problem nedovoljnog funkcionisanja slobodnog tržišta.

- Na tržišta istočne Evrope stiže i roba koja se, zbog neispunjavanja propisanih standarda kvaliteta i drugih zahteva ne može da se prodaje u razvijenim zemljama, koje na taj način štite svoje interese i interese svojih građana - potrošača. Ovo je poseban problem, jer se takvi proizvodi prodaju bez dovoljnog informisanja potrošača, bez potpune dokumentacije, uz smanjene mogućnosti za reklamaciju i obeštećenje. Oni se često plasiraju kroz delove tržišta koji su u zoni sive, možda i crne ekomomije. Ovim su prava i interesi potrošača posebno ugroženi.


Ekonomista Danilo Šuković kaže da kvalitet i cene robe variraju od tržišta do tržišta, jer slabije razvijene zemlje, poput Srbije, imaju i slabije razvijene institucije koje "propuštaju" i uvoz robe neodgovarajućeg kvaliteta.

- Razlika postoji i kod cene, jer na tržištu razvijenih zemalja je konkurencija jaka - kaže Šuković. - Međunarodne kompanije koriste uslove slabije konkurencije na tržištima nerazvijenih zemalja, pa tamo plasiraju robu lošijeg kvaliteta i po višim cenama. Pored toga, tržišta razvijenih zemalja su od mnogo većeg ekonomskog značaja za kompanije, pa one strogo paze da na tim tržištima ostanu konkurentne i po ceni i po kvalitetu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.