Izvor: eKapija | Utorak, 24.05.2016.| 13:30
Izdvojite članak Odštampajte vest

Obilazna pruga oko Niša od 2020. godine?

Skupština Grada Niša usvojila je Plan generalne regulacije za izgradnju obilazne pruge oko Niša, koja predviđa eksproprijaciju oko 1.500 parcela. Ako se eksproprijacija završi do kraja sledeće godine, procena zamenika gradonačelnika Ljubivoja Slavkovića je da bi obilaznica mogla da bude gotova do 2020. godine, prenose "Niške vesti".

Projekat Plana regulacije su finansirali EU fondovi, koštao je 1,2 mil EUR i njegovu realizaciju trebalo bi da usvoji komisija EU na sednici u drugoj polovini juna. Zato je o tome odlučivano na hitnoj sednici, rekao je zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković.

- Mislim da smo danas doneli krupnu odluku koja je materijalizacija višedecenijskih napora svih prethodnih vlasti. Konačno smo definisali trasu buduće obilaznice pruge. Nema elektrifikacije pruge, postavili je kao deo budućeg železničkog Koridora 10, i doneli plan eksproprijacije za dupli kolosek, iako će biti prvo izgrađen jedan - rekao je Slavković.

Uslediće eksproprijacija zemljišta što je veliki administrativni i operativni posao koji bi, po mišljenju Slavkovića, trebalo da se poveri gradu Nišu kako bi bio završen što pre.

Ovim projektom predviđene su 3 nove železničke stanice, kod Aerodroma, na Panteleju i u Vrežini.

- Osavremeniće se i postojeća železnička stanica u Popovcu i kroz jedan adekvatan razvoj putničkog saobraćaja potpuno može da se obesmisli postojanje glavne železničke stanice i one u Crvenom Krstu. Za desetak godina Niš bi možda mogao potpuno da reši postojanje železničkog čvora iz centra grada - dodao je Slavković, a prenele "Niške vesti".
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.