NavMenu

U Srbiji izdato preko 1.000 energetskih pasoša - Veliki pomak u unapređenju energetske efikasnosti u zgradarstvu

Izvor: eKapija Utorak, 24.05.2016. 15:40
Komentari
Podeli
- Srbija je imala fazu "zimskog sna" u uređenju pravne regulative, ali je na polju energetske efikasnosti dosta toga uređeno - izjavila je Jasminka Pavlović, šef Odseka za energetsku efikasnost u zgradama i građevinske proizvode pri Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Pavlović je na konferenciji "Energetska efikasnost u zgradarstvu sa osvrtom na korišćenje geotermije za grejanje i hlađenje", koju je organizovala Nemačko-srpska privredna komora 24. maja, istakla da je u Srbiji do sada izdato oko 1.000 energetskih pasoša za građevinske objekte.

- Značaj energetske efikasnosti su svih shvatili i niko više ne postavlja pitanje da li treba. To se desilo, između ostalog, zahvaljujući inženjerima koji edukuju i investitore i širu javnost - rekla je Pavlović.

Ističući da je stručna javnost u Srbiji "shvatila kuda mora da ide", te je u saradnji sa Inženjerskom komorom oko 2.000 inženjera prošlo obuke, odnosno dobilo licence za energetsku efikasnost.

Pavlović je kao važne korake u unapređenju energetske efikasnosti istakla uvođenje Centralnog registra energetskih pasoša, pomoću kojeg se svi podaci drže na jednom mestu i štedi se vreme za njihovo prikupljanje, kao i nacionalnu tipologiju stambenih zgrada Srbije, koja omogućava definisanje modela za uređenje ovih objekata.

Prema njenim rečima, Srbiji je mnogo značila pomoć GIZ-a na polju unapređenja energetske efikasnosti. - Zahvaljujući GIZ-u smo odabrali 30 gradova u Srbiji i napravili analizu objekata i tipologija zgrada - navela je Pavlović, dodajući da je cilj ravnomeran razvoj energetski efikasnih objekata širom zemlje.

Caroline Fafflok iz Tehničkog univerziteta u Darmštatu i udruženja "AktivPlus e.V", objasnila je da dobar deo finalne energije troše zgrade, a od toga najviše otpada na grejanje. Fafflok je na konferenciji predstavila model "aktivnih kuća", koji se razvija u Nemačkoj. U pitanju su, kako je navela, zgrade koje imaju i viška energije, a pružaju komfor stanarima bez negativnih posledica na životnu sredinu.


Prof. dr Dragoslav Šumarac, predsednik Inženjerske komore Srbije podsetio je da bi prema Nacionalnom akcionom planu energetske efikasnosti, Srbija trebala da do 2020. smanji finalnu potrošnju energije u zgradama za 9%.

Da bi se to ostvarilo, potrebne su velike investicije, rekao je prof. dr Šumarac, te je dodao da očekuje da će nova vlada nastaviti istim pravcem unapređenja energetske efikasnosti. Profesor je istakao da smanjenje potrošnje koči "jeftina struja", te da oko 61% finanalne energije ide na grejanje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.