NavMenu

Vlada Holandije pomaže opštini Vrbas - odobreno više od 9 mil EUR za fabriku vode

Izvor: Danas Četvrtak, 20.12.2007. 08:28
Komentari
Podeli

Lokalnoj samoupravi u Vrbasu stigla je potvrda vlade Holandije da je za izgradnju fabrike vode koja će podmiriti potrebe cele opštine odobreno ukupno 9.295.000 EUR. Nešto više od polovine ovog iznosa, tačnije 4.846.000 EUR, jeste bespovratna pomoć, dok će ostatak biti plasiran kao povoljan višegodišnji kredit za koji bi garanciju trebalo da obezbedi Vlada Republike Srbije koja je preko Ministarstva finansija takođe obaveštena o ovoj odluci holandske vlade.


Prema rečima Igora Bečića, zamenika predsednika opštine Vrbas, na ovaj način biće rešen jedan od najvećih problema.

- Voda za piće i Veliki bački kanal već duže vreme jesu dva naša najveća problema. Prema postojećem projektu za izgradnju fabrike vode potrebno je preko 9 mil EUR i to opština Vrbas sama ne bi mogla da finansira, zbog čega smo se i obratili za pomoć holandskoj vladi koja je pozitivno odgovorila na naš zahtev i kroz ORET program obezbedila ova sredstva - rekao je Bečić.

Prema njegovim rečima kontakt s holandskom Vladom traje od septembra 2006. godine, od kada je lokalna samouprava radila na prikupljanju dokumentacije koju su tražili Holanđani.

- Opština Vrbas je prva u Srbiji koja je stigla ovako daleko u pregovorima i da bi se sve realizovalo preostaje da republička Vlada obezbedi garanciju za deo sredstava u iznosu od 4.449.000 EUR koja su odobrena kao kredit. Nadam se da naša vlada neće odbiti ovakvu ponudu Holandije od skoro 5 mil EUR bespovratne pomoći - kaže Bečić.

U dopisu holandske vlade koji je upućen opštini Vrbas i Ministarstvu finansija piše da će odobrena sredstva biti na raspolaganju već u junu 2008. godine.

Projekat za izgradnju fabrike vode u Vrbasu već je spreman i uz manje tehničke intervencije može vrlo brzo da započne njegova realizacija. Fabrika vode u Vrbasu biće smeštena na putu ka Kucuri, na mestu gde se i sada nalazi vodozahvat.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.