Izvor: Novosti | Nedelja, 22.05.2016.| 14:30
Izdvojite članak Odštampajte vest

Širi se plava zona na Novom Beogradu - Na leto još 450 novih parking mesta

Vozači će sredinom leta dobiti 450 novih parking-mesta u plavoj zoni na Novom Beogradu. Parkiralište se gradi duž Bulevara Zorana Đinđića, od Ulice Španskih boraca do Bulevara umetnosti na razdelnom ostrvu, a prema najavama ostavljanje vozila će se naplaćivati od 9 do 17 časova radnim danima. U delu ove ulice, od Milentija Popovića, prethodno je već urađeno 300 parking-mesta.

U zonskom sistemu parkiranja korisnicima u Beogradu na raspolaganju je više od 22.500 parking mesta, a planirano je da narednih godina zonski sistem bude proširen na ukupno 3.500 parking-mesta u celom gradu.

Postojeća parking-mesta duž Bulevara Zorana Đinđića ne zadovoljava potrebe korisnika, pa je preduzeće "Parking servis" pokrenulo inicijativu za izgradnju dodatnih kapaciteta. Utvrđeno je da uz određene građevinske radove moguće je da se napravi još 843 parkinga na površinama između saobraćajnih smerova, tako bi korisnicima na raspolaganju bilo skoro 2.000 mesta.

U Bulevaru Zorana Đinđića veliki broj nepropisno parkiranih vozila ometa normalan tok saobraćaja. Problem je i nedostatak parking-prostora za novoizgrađene administrativne, komercijalne, sportsko-rekreativne i poslovne objekte, čiju izgradnju nisu pratila adekvatna rešenja investitora po pitanju parkiranja. Tako gotovo sva ulična parking-mesta zauzimaju zaposleni i posetioci, koji koriste i parkirališta namenjena stanarima unutar blokova. Popunjenost ovih parkirališta radnim danima od 8.00 do 19.00 časova je maksimalna.

Izgradnja parkinga na potezu Bulevara Zorana Đinđića deo je Elaborata uvođenja zonskog sistema parkiranja na Novom Beogradu koji predviđa da na parceli namenjenoj za saobraćajne površine, sredinom od Milentija Popovića do Antifašističke borbe, budu izgrađena nova parking-mesta.

Dnevna karta 720 dinara

Plava zona pruža mogućnost vozačima da parkiraju vozilo onoliko sati koliko to žele. Parkiranje mogu da plate po satu ili kupovinom višesatne karte za parkiranje. Karta za parkiranje za svaki započeti čas kupljena SMS je 31 dinar, a kod kontrolora 35 dinara. Dnevna karta je 720 dinara, a za plaćanje u roku od osam dana od dana izdavanja ostvaruje se popust od 50 odsto, pa košta 360 dinara.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.