NavMenu

Komprimovani prirodni gas gorivo budućnosti

Izvor: RTS Nedelja, 22.05.2016. 20:35
Komentari
Podeli
(Foto: Kichigin/shutterstock.com)
Zbog zaštite životne sredine i traganja za jeftinijim energentima, u svetu se sve više koristi komprimovani prirodni gas, CNG. Za izgradnju punilišta za to gorivo, poznatije kao metan, Evropska unija izdvojila je 160 mil EUR. Punilišta u svim članicama biće na po 150 kilometara udaljenosti. Srbija 85% potrošnje nafte pokriva iz uvoza. Može li taj uvoz da se smanji većim korišćenjem CNG-a, jer je to, kažu, gorivo budućnosti?

Dragan Đaković iz Beograda jedan je od retkih u zemlji koji vozi automobil na CNG. Jedina obaveza je, kaže, da svake tri godine uradi atest sigurnosti.

- Punu bocu, u koju stane 13 i nešto kilograma zavisi od pritiska platim oko 1.000 dinara i pređem od 150 do 220 kilometara u taksiranju a na otvorenom putu pređem možda 300 kilometara - kaže Đaković, taksista iz Beograda.

Pre 20 godina urađen je i pilot projekat za korišćenje metana u vozilima gradskog saobraćaja u Beogradu. Danas,
građane prestonice prevozi tek 10 autobusa na to gorivo. Za njegovu veću primenu, kažu, treba stvoriti preduslove.

- Prvi preduslov je izgradnja stanice za punjenje u okviru pogona. Druga važna stvar jeste i prilagođavanje infrastrukture unutar pogona. To su obezbeđenje sistema za detekciju i alarmiranje u slučaju curenja gasa. Tu su i specifični alati, specifični treninzi zaposlenih. Takođe, imaju i poseban režim održavanja što je isto limitirjući faktor - kaže Slobodan Mišanović, projekt menadžer GSP-a "Beograd".

Komprimovani prirodni gas ekološki je najčistije gorivo. U odnosu na nafne derivate ima za 90% manju emisiju ugljovodonika, 60 procenata ugljen-monoksida i 30% manju emisiju ugljen-dioksida.

Nedostatak stanica za punjenje CNG-a u maloprodaji glavni je problem jer ih je desetak u celoj zemlji. Analize NIS-a pokazuju da će se sve više koristiti, pa do 2020. planiraju da otvore 20 punionica.


- Našim potrošačima pruža da ostvare značajne finasijske uštede u odnosu na neka konvecionalna pogonska goriva poput dizela, benzina ili tečnog naftnog gasa te uštede mogu doći do nivoa 50% - kaže Goran Lalić iz NIS-a.

Procenjuje se da u svetu na CNG ide 22 miliona vozila, od kojih je dva miliona u Evropskoj uniji. Najviše takvih vozila je u Italiji, samo u Bolonji više od 90% gradskog prevoza koristi metan. Njihov broj ubrzano raste i u Nemačkoj, Austriji, Švedskoj, Švajcarskoj i Bugarskoj.

U evropskim zemljama upotrebu CNG-a u gradskom i teretnom saobraćaju stimulišu država i lokalne samouprave. Srbija još nema sve propise koji uređuju promet metana ali je prednost niži PDV i što se ne naplaćuje akciza.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.