NavMenu

Ne živi se dobro od žita već od cveća - Može li Srbija po uzoru na Holandiju da razvije sektor hortikulture?

Izvor: Dnevnik Subota, 21.05.2016. 09:29
Komentari
Podeli
(Foto: Suzana Obradović)
Iskustva i znanja holandskih proizvođača iz oblasti voćarstva, povrtarstva i hortikulture izuzetno su značajna jer su rezultati u poljoprivredi koje beleži Holandija među najboljim u svetu, rečeno je na nedavnom sastanku s temom "Mogućnosti sektora hortikulture",održanom na Novosadskom sajmu. Predstavljeni su rezultati, iskustva i znanja holandskih poizvođača u pomenutim oblastima, kao i proizvođača iz Srbije, projekti saradnje studenata iz Holandije i Srbije, kao i mogućnosti saradnje dveju zemalja.

Ambasador Holandije u Srbiji Henk van den Dol ukazao je na to da su Novi Sad i Međunarodni poljoprivredni sajam, koji je jedan od najvažnijih sajmova iz oblasti agara u Evropi, pravo mesto za susret privrednika i razmenu iskustava u domenu poljoprivrede.Holandija ima veoma razvijenu poljoprivredu. Hortikultura, kao pojedinačni sektor, jedan je od prioriteta holandske vlade.

– Holandija je po površini mala zemlja, gotovo upola manja od Srbije, a ipak je posle Sjedinjenih Američkih Država najveći izvoznik u oblasti poljoprivrede. Izvozom agrarnih proizvoda ostvaruje oko 82 mlrd EUR godišnje, pri tom oko 11 mlrd EUR ostvari hortikultura, što potvrđuje značaj tog segmenta poljoprivredne proizvodnje u Holandiji. Takav uspeh omogućava nam da znatnu sumu novca ulažemo u istraživanje i inovacije, što doprinosi većoj konkurentnosti, koja je rezultat dugogodišnjeg rada, istraživanja, ali i kvalitetne obuke i usavršavanja kadrova - rekao je Henk van den Dol.

Kako je istakao, zbog toga je uspostavljanje saradnje između univerziteta u Holandiji i Srbiji veoma važno jer se zajedničkim radom postižu najbolji rezultati.

- Srbija, koja je na putu ka Evropskoj uniji, ima velike šanse za razvoj u oblasti poljoprivrede jer poseduje izuzetne uslove: kvalitetnu radnu snagu, dobar geografski položaj, dobru klimu, a to treba iskoristiti – poručio je holandski ambasador.

O rezultatima srpskih voćara i povrtara govorila je Kolinda Hrehorović iz Ministarstva poljoprivrede. Ona je kazala da su rezultati dobri, ali da se mogu i znatno poboljšati. Iskustva i znanja iz Holandije mogu tome doprineti, posebno kada je u pitanju proizvodnja u staklenicima i plastenicima, koja je u Srbiji, s obzirom na mogućnosti, mala.


– Domaća proizvodnja voća i povrća mogla bi se znatno popraviti otklanjanjem slabosti koje je prate – kazala je Kolinda Hrehorović. – Među njima je i to što je kod nas proizvodnja ekstenzivna, sadni materijal je nedovoljno kvalitetan, primetna je usitnjenost poseda, oprema i mehanizacija su stari, udruživanje poljoprivrednika je slabo... Ali, ima i niz prednosti koje omogućavaju razvoj, a među njima su povoljni agroekološki uslovi, tradicija u proizvodnji voća i povrća...

Naše voće i povrće


Prošle godine u Srbiji je proizvedeno oko 1,4 milion tona voća, najviše šljive i jabuke, izvezeno je oko 446.000 tona u vrednosti od 581 mil USD, a primat ima malina, koja u ukupnoj vrednosti izvoza voća zauzima 48,3%. Uvezeno je 227.000 tona voća, za 165,7 mil USD.

Proizvedeno je 1,7 milion tona povrća na 120.000 hektara, od čega se u staklenicima, gde se najviše gaje paradajz i paprika, proizvodi na svega oko 1.800 hektara, što je veoma malo. Izvezeno je 125.000 tona povrća u vrednosti 90,6 mil USD – najviše smrznuto povrće, crni luk, šargarepa, paprika, a uvezeno je 105.000 tona, za 66,7 miliona dolara.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.