NavMenu

Stočari strahuju od uvoznog mleka - Cene padaju, najavljen i prekid otkupa

Izvor: Novosti Petak, 20.05.2016. 12:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Patrik Jech/shutterstock.com)Ilustracija
Količine junetine izvezene iz Srbije skoro su ravne onima iz doba sankcija, dok je uvezene ko zna odakle i kakvog kvaliteta, sve više, što je žalosno. Cena mleka će padati. Republika i opština moraju više podsticati stočare i ratare, a mi da se udružujemo radi boljitka nas i Srbije - upozorava stočar i mlekar Milan Solujić (60), iz milanovačkog sela Beršići, preduzimljivi dobitnik najprestižnije opštinske nagrade - zlatne medalje "Takovski ustanak 2016".

Od pre tri decenije, sagovornik "Novosti" na kupljenoj pustoj ledini stvara to, sada "pozlaćeno" imanje. Gradio je kuću, štale, redom kupovao stoku, mehanizaciju...

- Sada imam 60 muznih krava rase crveni holštajn i simentalske. Od jeseni ću ih nabaviti još 40. Svakodnevno isporučujem prosečno 500 litara mleka, a planiram da to udvostručim. Ali cena mleka sa sadašnjih 37 dinara po litru će od juna padati, jer će uvozno biti 20% jeftinije od domaćeg. Neke mlekare najavljuju da će zbog tog uvoza prekinuti otkup - objašnjava Milan i dodaje da dugo i korektno sarađuje sa mlekarom "Kuč" iz Kragujevca, a ona mu je treća po redu.

- Za ishranu krava obrađujem 12 hektara svoje zemlje, još desetine hektara zakupljujem, sejući kukuruz za silažu, ječam, zob. Žensku telad ne prodajem, samo mušku, ali prestaću, jer ću se baviti i tovom junadi. Hoće li to biti rizično, da u tom poslu ne budem gubitaš, zbog uvoza mesa, videćemo - kazuje Milan.

Imanje Solujića opslužuju samo trojica radnika - Milan, sin Miroslav (35), kome će ono ostati u nasledstvo, i najamni radnik, zadužen za brigu oko stoke.


- Boljitak donose samo mnogo rada i dobra organizacija. Nemam nijednog dokonog sata. Ustajem u pola šest, do devet sati namirena je sva stoka. Instalirao sam zatvoreni sistem muže, jedinstven u opštini. Mleko kroz prohromske cevi direktno ide u skladište, i taj posao, sveden na kačenje sisaljki, štedi vreme - predočava Solujić.

Ukupan mesečni prihod od mleka je pola miliona dinara, ali troškovi su veliki, kako nabraja - 250.000 za koncentrat, bar 20.000 za struju, plus sve ostalo. Pretekne novca, uz nešto republičkih subvencija, kao i kod drugih mlekara.

Ulaganje u decu

Domaćini, supružnici Milan i Vera mnogo su ulagali u školovanje svoje dece. Prvenac Miloš završio je Elektrotehnički fakultet i živi u Beogradu. Tamo je i ćerka Slađana. Srednji sin Miroslav rešen je da svoj radni i životni vek provede na porodičnom imanju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.