Izvor: Tanjug | Petak, 20.05.2016.| 10:23
Izdvojite članak Odštampajte vest

Proizvodnim preduzetništvom do fabrika budućnosti - Visoka tehnologija i inovacije presudni za konkurentnost privrede

(Foto: Kzenon/shutterstock.com)
Srbija bi jačanjem proizvodnog preduzetništva, uz primenu savremenih tehnologija, mogla da uhvati korak sa razvijenim zemljama koje uvode inteligentne fabrike, rekli su sagovornici Tanjuga na Međunarodnom sajmu tehnike i tehničkih dostignuća.

Predstavnici države, privrede i nauke kažu da bi Srbija trebalo da se okrene novom konceptu razvoja preduzetništva i industrije, ali i da zaboravi na fabrike poput onih koje su se pravile pedesetih godina 20. veka. Potpredsednica vlade i ministarka za državnu upravu Kori Udovički rekla je Tanjugu da su tehnološke inovacije, znanje i povezivanje znanja od izuzetne važnosti da se u Srbiji razvije preduzetništvo koje nas može povesti u 21. vek.

Udovički, koja je na Beogradskom sajmu prisustvovala Konferenciji o italijansko-srpskoj saradnji u novim proizvodnim tehnologijama, rekla je da je potrebno povezivanje sa tehnološki naprednim zemljama i centrima znanja i da bi takve inicijative uz podršku evropskih fondova mogle da razviju Srbiju.

Direktor Sektora industrije u Privrednoj komori Srbije (PKS) Ješa Erčić kaže za Tanjug da je ta poslovna asocijacija danas više nego ikada svesna činjenice da privredni sistemi kakve smo ranije poznavali više neće postojati u budućnosti i da se očekuje snažan talas promena u ekonomiji.

- PKS je zato postala moderan servis privredi i Godina preduzetništva je podsticaj, ali ne možemo više da kažemo reindustrijalizaciji, već pokušajima da se naprave novi industrijski inkubatori koji će prevazići jaz između naše i razvijenih ekonomija EU - kazao je Erčić.

On navodi da su tehnološke inovacije sastavni deo procesa nove industrijalizacije Srbije, a pre svega proizvodnog preduzetništva.

Profesor Eletrotehničkog fakulteta u Beogradu i predsednik Akademije inženjerskih nauka Srbije Branko Kovačević kazao je Tanjugu da je visoka tehnologija danas veoma važna za konkurentnost privrede.

- Ne možete da budete konkurentni po kvalitetu i ceni ako nemate modernu tehnologiju koja je danas u vezi sa visokim računarskim tehnologijama i veštačkom inteligencijom, mehatronikom i robotikom - rekao je on.

Kovačević ističe da se u svetu već prave inteligentne fabrike, dok je Srbija prespavala nekoliko tehnoloških generacija. On dodaje da su u Srbiji prisutni veliki investitori i da bi akademska zajednica mogla da se poveže sa njima u cilju pravljenja domaćih preduzeća koja bi opsluživala te velike kompanije.

- Italijani već imaju i trening centre za ljude koji će raditi u fabrikama budućnosti - kazao je Kovačević i napomenuo da primena visokih tehnologija može veoma brzo dati rezultate u privredi i otvoriti nova radna mesta.

Profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu i član Akademije inženjerskih nauka Petar Petrović istakao je da se fabrike menjaju i da sada već razvijamo novu generaciju, a to su fabrike budućnosti. Kako je naveo, reč je o fabrikama koje će u budućnosti moći da opstanu u gradovima i koje će biti dobar sused čoveku.

- Na primer, "Mercedesova" fabrika u Štutgartu koja se nalazi u centru grada je njegov simbol, dok je Beograd danas ostao bez fabrika.

Petrović dodaje da će fabrike budućnosti moći da proizvode i novu generaciju proizvoda, biće pune elektronike, komunikativne, a roboti i ljudi će raditi zajedno. To će biti digitalizovana proizvodnja koja će raditi po zahtevu kupca u seriji od jednog komada i biće efikasna i u takvom konceptu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.