Izvor: Tanjug | Petak, 20.05.2016.| 08:44
Izdvojite članak Odštampajte vest

Održano "Veče šampiona" Novosadskog sajma - Nagrađeni najbolji poljoprivrednici

(Foto: sajam.net)
Najveća priznanja za kvalitet proizvoda na 83. međunarodnom sajmu poljoprivrede dodeljena su u četvrtak (19. maja 2016. godine) u Master centru Novosadskog sajma, na tradicionalnoj "Večeri šampiona".

Dodeli priznanja najuspešnijima u oblasti agrara prisustvovala je i ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Snežana Bogosavljević-Bošković, koja je tom prilikom rekla da joj je čast da se nađe u društvu najboljih. Generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković čestitao je nagrađenima i podsetio da je odluka da pravo konkurisanja za nagrade za kvalitet proizvoda imaju i oni koji ne izlažu na međunarodnom poljoprivrednom sajmu učinila da konkurencija bude značajno jača.

U kategoriji Semenski materijal biljnog porekla, za visok kvalitet dorade širokog asortimana žita i industrijskog bilja i za izuzetan kvalitet semenskog materijala Veliki šampionski pehar pripao je kompaniji "Best Seed Producer" iz Feketića - Doradni centar Srbobran, dok je za proizvode hemijske industrije isto priznanje pripalo kompaniji "Braća Tomić" iz Siriga, za vrhunski kvalitet motornih i hidrauličnih ulja.

U robnoj grupi Pčelinji proizvodi i oprema za pčelarstvo nagrađeni su "Timomed" iz Knjaževca , Pčelarska farma "Jović Tomislav i Milena" iz Užica i Pčelinjak "Jovanović" iz Arilja, svi za vrhunski kvalitet meda i dijetetskih proizvoda na bazi meda.

U robnoj grupi Jestiva ulja i biljne masti, za visok kvalitet jestivih rafinisanih ulja suncokreta i ekstra devičanskog maslinovog ulja, kao i permanentno učešće u ocenjivanju kvaliteta jestivih ulja, nagrađen je "Bimal" iz Brčkog, novosadska kompanija "Sunoko" nagrađena je za visok kvalitet šećera, dok je "Studen - Agrana", Rafinerija šećera iz Brčkog, nagrađena za visok kvalitet šećera od šećerne trske.

Za visok kvalitet i širok asortiman hleba i beskvasnih lisnatih testa, u kategoriji "Proizvodi na bazi žita i brašna", nagrađena je Pekarska industrija "Sunce" iz Beograda, dok je za vina industrijskog tipa proizvodnje, za vrhunski kvalitet ocenjenih vina, nagrađena kompanija "13. jul – Plantaže" iz Podgorice. U robnoj grupi Vina zanatskog tipa proizvodnje nagrađena je Vinarija "Kovačević" iz Iriga.

Šampion u konkurenciji jakih alkoholnih pića u zanatskom tipu proizvodnje, za kvalitet voćnih rakija nagrađena je Destilerija "Trivulesk" iz Leskovca, dok je za vrhunski kvalitet stočne hrane nagrađena "Hrana produkt" iz Salaša Noćajskog. U kategoriji meso i proizvodi od mesa, Industrija mesa "Carnex" iz Vrbasa nagrađena je za vrhunski kvalitet i širok asortiman proizvoda, a Mlekara "Stara planina" iz Dimitrovgrada nagrađena je za vrhunski kvalitet širokog asortimana mlečnih proizvoda.

U robnim grupama Proizvodi od voća i povrća, supe, začini i dodaci jelima, crna kafa i čaj, mineralne vode i osvežavajuća bezalkoholna pića, priznanje je pripalo "Poljoprometu" iz Požege, za visok kvalitet ocenjenih proizvoda. U konkurenciji proizvođača procesne opreme i zanatske poljoprivredne opreme, za kvalitet linije mašina u procesnoj industriji nagrađena je kompanija "Panline" iz Grabca kod Šida, a u kategoriji ambalaža i ambalažni materijali "Hemotehna" iz Subotice.

Za najbolje grlo domaćeg uzgoja u oblasti konjarstva Veliki šampionski pehar Novosadskog sajma sa titulom apsolutnog šampiona pripao je Marku Đurđeviću iz Pećinaca, za priplodnog pastuva "517 Maestoso Betalka XXVI". Isto priznanje u oblasti ovčarstva pripalo je Miloradu Čuletiću iz Hrtkovaca, za izložene kolekcije ovaca, ovna i priplodnog podmlatka rase "il de frans", i Goranu Čoliću iz Bogatića, za izložene kolekcije ovaca, ovna i priplodnog podmlatka rase "virtemberg".

Staropazovački "Napredak" je u oblasti svinjarstva nagrađen Velikim šampionskim peharom sa titulom apsolutnog šampiona za izložene nazimice F1 kombinacije, odnosno za kolekciju tovljenika, krmaču sa prasadima i nerasta rase "durok".

Agrarni fond Grada Bijeljine najbolja je inostrana lokalna zajednica u podsticanju agrobiznisa, a najbolji u oblasti korporativnih usluga u agrobiznisu su kompanija "Dunav osiguranje" i "Farma mont" iz Podgorice. Opština Bačka Palanka najbolja je domaća lokalna zajednica u podsticanju agrobiznisa, dok je "Triglav osiguranje" najbolje u agrobiznisu u inovativnom pristupu u osiguranju životinja.

Za inovaciju godine u agrobiznis sektoru nagrađen je "Energreen" iz Novog Sada, dok je najbolji mladi lider u agrobiznisu Rajko Jovanović iz "Jovanović komerca" iz Temerina, a najuspešnija žena Žaklina Bojić iz Novog Sada.

Osim nagrada za kvalitet proizvoda, dodeljeno je i tradicionalno priznanje "Petar Davidović - Pera Tanjug" za medijsko praćenje Novosadskog sajma, čiji je ovogodišnji dobitnik novinar Radio-televizije Vojvodina Ivan Brašnjović.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.