Izvor: eKapija | Četvrtak, 19.05.2016.| 18:12
Izdvojite članak Odštampajte vest

Inovacijom do uspeha - Saradnja sa startapovima ključna za razvoj poslovanja tradicionalnih kompanija

"SoŽe biznis klub"
Povezivanje velikih korporacija sa startapovima, unapređivanje procesa proizvodnje i eksperimentisanje sa inovacijama, neki su od ključnih preduslova za razvoj biznisa kako tradicionalnih preduzeća, tako i startap kompanija, zaključak je panel diskusije"SoŽe biznis kluba", koja je održana u četvrtak.

- Inovacija ne mora biti revolucionarna, ali je neophodna da bi se obezbedio konstantan razvoj ideja i rešenja koja će poboljšati i iskustva korisnika i rad kompanija - rekao je Aleksandar Blagojević, menadžer onlajn ekspoziture Societe Generale banke.

On je istakao da je Banka, kako bi podstakla inovativnost u poslovanju, omogućila svim svojim zaposlenima da ponude inovativna rešenja, što je poslednje tri godine gotovo utrostručilo broj prijavljenih inovacija.

- Poslednja implementirana je onlajn ekspozitura, koja je značajno unapredila elektronsko bankarstvo u Srbiji - rekao je Blagojević.

Dušan Vukanović, konsultant u Centru za razvoj tehnološkog preduzetništva ("ICT Hub") rekao je da su startapovi inovativni ali istovremeno otvoreni da svoja znanja i ideje ponude tradicionalnim kompanijama, kako bi unapredili svoje poslovanje.

- Startapovi konstantno eksperimentišu. Identifikuju ključne probleme korisnika i brzo ih primenjuju u svojim biznis idejama - naglasio je Vukanović.

Partner i rukovodilac finansijskog sektora u odeljenju revizije KPMG, Dušan Tomić, istakao je da su očekivanja i moć potrošača visoki toliko da kompanije, ukoliko žele da prate potrebe tržišta, treba konstantno da inoviraju svoje proizvode i usluge.

- Prepoznali smo da je zbog složenije strukture velikih korporacija potrebna saradnja sa startapovima, kroz akvizicije i alijanse, zbog njihove sposobnosti da se brže prilagođavaju novim zahtevima na tržištu - rekao je Tomić.

Govoreći o potencijalnim otporima prema inovacijama, Goran Tintor, direktor odeljenja za istraživanje potrošača agencije GFK, ukazao je na to da je Srbija, prema istraživanjima, godinama unazad zemlja koja je u vrhu onih najmanje spremnih da preuzmu rizik. Tintor je kazao da naši potrošači najviše cene sigurnost, iako inovacije upravo dolaze kroz preuzimanje rizika.

"SoŽe biznis klub" organizovan u Beogradu, još jedan je u nizu događaja kojim Societe Generale banka želi da podstakne dijalog sa predstavnicima javnog, privatnog i nevladinog sektora kako bi zajedno doprineli daljem unapređenju ekonomskog ambijenta.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.