NavMenu

Industrijski centar postaje meka za turiste - Ribolovni, seoski i nautički turizam glavne atrakcije u opštini Kula

Izvor: Novosti Sreda, 18.05.2016. 18:31
Komentari
Podeli
U Kuli, nekadašnjem industrijskom centru, propale su skoro sve velike fabrike, ali je na pomolu procvat turizma. Ova bačka opština predstavljena je u najnovijem izdanju brošure "52 vikenda u Srbiji" i u publikaciji "Novi kreativni prostori u Vojvodini".

- U okviru projekta "52 vikenda" Turističke organizacije Srbije, snimljen je promotivni film o atraktivnim lokacijama u kulskoj opštini koji će biti prikazan i u inostranstvu. Očekujemo da budemo zastupljeni i u brošuri "52 ukusa Srbije", u kojoj će biti ponuđeni lokalni kulinarski specijaliteti. Zavod za kulturu Vojvodine ukazao je na Kulu kao na novi kreativni prostor za revitalizaciju objekata kulturnog nasleđa - izneo je direktor Turističke organizacije opštine Kula Vladimir Stanković.

Za goste postaje sve privlačniji Mali Stapar, na obalama Velikog i Malog bačkog kanala, prepoznatljiv ljubiteljima industrijske baštine, kao i ribolovnog, seoskog i nautičkog turizma.

- Mali Stapar ima prevodnicu, jedinu u funkciji od ukupno pet, koliko je izgrađeno tokom prokopavanja Velikog bačkog kanala. Pored nje je mlin, jedini u Srbiji na mirnim vodama. U planu je da mlin ponovo bude pušten u pogon, a da se od brašna dobijenog tradicionalnim mlevenjem žita pravi pecivo koje bi bilo brend - predočava Stanković.

Nasuprot starom mlinu su moderni energetski objekti, takođe vrlo zanimljivi za organizovanje stručnih ekskurzija - prva solarna centrala i prvi vetropark u Kuli.

Kao veliki turistički potencijal označeni su i nekadašnji vinski podrumi u Crvenki.

- Rekonstruisaćemo 32 podruma, sa željom da vinogradari u njima izlažu i prodaju svoje vino. U Crvenki je osnovano Udruženje voćara i vinogradara "Stari podrumi", a u Liparu izuzetnu ponudu ima Vinarija "Milisavljević" - najavljuje Stanković.


On je kazao da će u Crvenki biti obnovljeno izletište "Potok", na kojem su nastupali najpoznatiji rokeri iz bivše SFRJ, a u avgustu će, u saradnji sa fabrikom biskvita "Jafa" i Šećeranom, biti održana manifestacija "Slatki dani u srcu Bačke".

(Foto: gurinaleksandr/shutterstock.com)
Velnes centar umesto akva parka


Slovenačka firma "Terme Olimia" bila je zainteresovana da u Kuli izgradi akvapark. Posle dugih pregovora, Slovenci su od toga odustali, ali je Kula pre pola godine ipak dobila velnes centar. Otvorio ga je preduzetnik Miomir Đukić.

- Centar ima tursko kupatilo, finsku saunu, đakuzi i bazen za plivanje, a cena korišćenja je samo 300 dinara za dva sata - kaže Stanković.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.