NavMenu

"Nokia" se vraća na tržište mobilnih telefona i tableta

Izvor: Tanjug Sreda, 18.05.2016. 17:55
Komentari
Podeli
(Foto: microsoft.com)
Finski proizvođač telekomunikacione opreme, "Nokia", saopštio je danas da planira globalni povratak na tržište mobilnih telefona i tableta, svojih ranijih "zlatnih koka", putem davanja licence na "nokia" brend jednoj novoosnovanoj finskoj kompaniji.

"Nokia" će dati "ekskluzivnu globalnu licencu kompaniji "HMD Global Oy" za proizvodnju mobilnih telefona i tableta pod brendom 'nokia' tokom narednih 10 godina, navodi se u saopštenju nekadašnjeg svetskog lidera u sektoru mobilnih uređaja.

Kao deo tog procesa, "HMD Global" i njegov tajvanski partner, kompanija "FIH Mobile Limited" u sastavu "Foxconn Tecnology Group", preuzeće ogranak "Microsoft"-ovog posla s telefonima, kupljen od "Nokie" 2014. godine, objavila je ova američka kompanija u odvojenom saopštenju.

"Nokia" je bila vodeći svetski proizvođač mobilnih telefona između 1998. i 2011. godine, ali ju je sa liderske pozicije potisnuo južnokorejski rival "Samsung" pošto finska kompanija nije uspela da odgovori na brzi uspon smartfona.


Naime, Nokija je 2011. godine odlučila da se "kladi" na "Windows" mobilnu platformu, što se pokazalo kao promašaj. Novi portfolio proizvoda će biti zasnovan na "Android" platformi.

Finci su potom 2014. godine prodali za oko 7,2 mlrd USD svoju jedinicu za mobilne uređaje "Microsoftu", koji je odustao od korišćenja imena "nokia" na svojim "Lumia" smartfonima.

Uslovni sporazum između "Microsofta" i novolicenciranih partnera kompanije "Nokia" očekuje se u drugoj polovini 2016. godine.

Nova finska kompanija "HMD Global" je privatno preduzeće u kom "Nokia" neće imati vlasnički udeo, navedeno je u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj

Air Serbia leti direktno od Beograda do Mostara

Air Serbia (Er Srbija) je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog grada u Bosni i Hercegovini, srpska nacionalna avio-kompanija od danas saobraća tri puta nedeljno, svakog ponedeljka, petka i nedelje. Let traje oko 50 minuta, navedeno je u saopštenju. - Danas uspostavljena avio-veza između Beograda i Mostara rezultat je odlične saradnje i snažne podrške koju nam je pružio Aerodrom Mostar. Verujemo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.