NavMenu

Postavljen kamen temeljac novog dečjeg hemato-onkološkog odeljenja u Nišu

Izvor: eKapija Sreda, 18.05.2016. 14:56
Komentari
Podeli

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka NURDOR danas je najavilo početak izgradnje bolničkog krila pedijatrijske hemato-onkologije u Nišu.

Novo odeljenje će se prostitrati na više od 750 m2, na dva nivoa. Stacionarni deo biće opremljen sa šest jednokrevetnih soba i dve dvokrevetne sobe, od kojih će svaka imati zasebno kupatilo za male pacijente i odgovarajući broj pomoćnih kreveta za roditelje-pratioce. Odeljenje će biti opremljeno posebnim kupatilom i kuhinjom sa trpezarijom za roditelje–pratioce i dnevnim boravkom sa prostorom za igru i učenje, prilagođenim svim uzrastima, u kome će se odvijati nastava i u kome će deca provoditi slobodno vreme.

Nova medicinska oprema i adekvatan broj ambulanti, ordinacija i soba za intervencije, pružiće mnogo bolje uslove za rad kompletnom medicinskom timu čime će se, dodatno, unaprediti kvalitet lečenja i boravka mališana. Dnevna bolnica će imati tri kreveta za pacijente, a u zavisnosti od trenutnog stanja, mali pacijenti će hemioterapiju moći da primaju i u igraonici koja će se nalaziti u okviru Dnevne bolnice. Ovakva humana primena terapije, "po meri deteta" biće prvi put primenjena u Srbiji.

- Sredstva za prvu fazu prikupili smo zahvaljujući velikom broju ljudi, malih preduzeća i velikih kompanija. Pomoć smo dobili i od firmi koje su donirale materijal za izgradnju. Kao što vam je poznato, Vlada Republike Srbije i Ministarstvo zdravlja, obećali su da će pomoći projekat sa 5.000.000 dinara, koliko iznosi PDV. Očekujemo da se radovi na prvoj fazi –gruba gradnja i postavljanje novog objekta pod krov, završe, po planu – do septembra tekuće godine. Međutim, daleko od toga da je NURDOR stao – uveliko se planiraju humanitarni događaji koji će pomoći prikupljanju sredstava za drugu fazu gradnje za koju nam je potrebno skoro 50.000.000 dinara od čega je iznos PDV skoro 10.000.000 dinara – poručuje predsednik UO NURDOR Todor Mančić.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja, Berislav Vekić, istakao je značaj NURDORa i društvene odgovornosti u podizanju kvaliteta zdravstvene zaštite u Republici Srbiji i napomenuo da će Vlada Republike Srbije i Ministarstvo zdravlja obezbediti dodatna sredstva kroz budžetski fond za drugu fazu izgradnje odeljenja.

Od početka NURDOR kampanje "I ja se borim" koja je startovala tokom januara veliki broj pojedinaca i kompanija su pomogli svojim donacijama, u robi ili novcu, u obezbeđivanju sredstava za izgradnju odeljenja: "Smaj produkt", "Mona Hotel Management", "Mona", "Roefix Grupa", "Fond Budimir Boško Kostić", "Rockwool", Jasna Stanivuk, "Kapaprojekat", "Leoni", "Brook Hill International School Belgrade", advokat Milan Mladenović, Teodora Stanković, Marija Barišić, Advokatska kancelarija "Vuković & partners" i mnogi drugi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.