NavMenu

Srpskim preduzetnicima na raspolaganju 40 mil EUR iz InnovFin fonda - ProCredit banka za dva meseca odobrila 1,8 mil EUR, u procesu još 3 mil EUR

Izvor: eKapija Sreda, 18.05.2016. 15:33
Komentari
Podeli
Srpskim privrednicima od januara je dostupno 40 mil EUR iz InnovFin – EU finansijskog fonda za inovatore, a od marta kada su počela da se odobravaju sredstva, isplaćeno je skoro 2 mil EUR.

Ovo je za "eKapiju" potvrdila ProCredit banka, koja je sa Evropskim investicionim fondom početkom godine potpisala sporazum o povećanju kreditiranja inovativnih malih i srednjih preduzeća (MSP) kroz ovaj program. InnovFin je prvenstveno namenjen preduzećima iz razvojno orijentisanih i inovativnih delatnosti, kompanijama koje ulažu u nove savremene tehnologije i prate trendove na tržištu u cilju unapređenja svog poslovanja.

Srbija je jedna od sedam zemalja Jugoistočne Evrope za čije preduzetnike je kroz InnovFin namenjeno ukupno 250 mil EUR. Prošle nedelje potpisan je i sporazum o kreditiranju malih i srednjih preduzeća (MSP) u Grčkoj, a kako je za "eKapiju" rekao Borislav Kostadinov, predsednik UO ProCredt banke, uskoro bi trebalo da bude uključena i Ukrajina.

- Prvi mesec smo izdali kredite za 5 mil EUR u bankama regiona, a najviše interesovanja za sada dolazi iz Srbije i Bugarske, i to iz sektora koji se bave proizvodnjom.

Krediti od 25.000 do 7,5 mil EUR

Kako preciziraju u ProCredit banci Srbija, od marta, kada su počela da se odobravaju sredstva iz ovog programa, srpskim privrednicima isplaćeno je 1,8 mil EUR, dok je u procesu još oko 3 mil EUR kredita.

Razlog za pojačanim interesovanjem za ovim programom leži u tome što obezbeđuje pristup potrebnim finansijskim sredstvima i onim preduzeća koja se odluče na investiranje, a nemaju dovoljno obezbeđenja kojima bi mogli da osiguraju investiciju koju žele da sprovedu.

(Foto: Kzenon/shutterstock.com)
Pier Luigi Gilibert, izvršni direktor Evropskog investicionog fonda za "eKapiju" ističe da je ovo posebno važno za inovativna preduzeća koja su "komplikovani" klijenti, pa ako nemaju dodatni podsticaj banke nisu u mogućnosti da im ponude kreditiranje po povoljnim uslovima.

- Po InnovFin SME garantnom sporazumu, EIF garantuje finansijskim posrednicima povraćaj srazmernog dela sredstava u slučaju gubitka kod kreditiranja, pa je banci omogućeno da ponudi inovativnim preduzećima dodatno kreditiranje, tako što će smanjiti zahtev za kolateralima bez prenošenja troškova povećanog rizika na klijenta.

Minimalan iznos kredita iz InnovFin fonda je 25.000 EUR, dok je maksimalan pojedinačni iznos za klijenta 7,5 mil EUR. Krediti mogu da budu investicioni, revolving ili za obrtna sredstva, a kamatne stope su znatno povoljnije u odnosu na standardne kredite.


Blag rast kreditne aktivnosti, povoljni krediti u dinarima

Svetlana Tolmačev-Dingarac, predsednica Izvršnog odbora ProCredit banke Srbija primećuje stagnaciju kreditnog portfolia, ali i blagi rast kada su u pitanju krediti privredi na srpskom tržištu. Ukupno od početka godine, malim i srednjim preduzećima u ovoj banci odobrena su sredstva u iznosu koji je viši od 100 mil EUR, a planovi banke su da premaše prošlogodišnju cifru od 248,5 mil EUR, odnosno 88% učešća u ukupnom portfoliu kredita.

- U 2015. ostvarili smo rast portfolia od 6%, a zaključno sa aprilom u skladu smo sa našim planom za ovu godinu – ostvaren je rast kreditnog portfolia od oko 15 mil EUR, odnosno 3%, uzimajući u obzir veličinu celog portfolia - kaže Tolmačev-Dingarac za "eKapiju".

Komentarišući kamatne stope na kredite privredi, naša sagovornica očekuje da budu i dalje u blagom padu, ali ne vidi puno prostora za to, s obzirom da su "neke prosečne kamatne stope na već poprilično niskom nivou".

- Mislim da je sad najpovoljnije vreme za uzimanje kredita i ono što je posebno važno napomenuti su izuzetno niske kamatne stope na kredite u lokalnoj valuti. Referentna kamatna stopa NBS je u padu poslednje 3 godine, što znači da su se kamatne stope na dinarske kredite približile kamatnim stopama na kredite koji su indeksirani u evrima i to je velika pogodnost za klijente.

I.B.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.