NavMenu

"Jugoimport SDPR" preuzima "Utva" avione

Izvor: RTV Utorak, 17.05.2016. 13:53
Komentari
Podeli

Pored kašnjenja zarada razlog za nezadovoljstvo radnika "Utva aviona" je i to što od početka godine nije sklopljen ni jedan ugovor sa potencijalnim partnerima.

- Već je maj mesec, mi nemamo ni jedan potpisan validan ugovor da bi na osnovu njega mogli da dobijemo neke akontacije, avanse. Novi avion što pravimo četvorosed, turci su veoma zainteresovani za njega, isto i za staru Lastu trebalo bi da dođu partneri iz Burme koji bi uzeli Lastu sa novim motorom. Sve su to ugovori koji su u opticaju, ali na žalost još ni jedan nije potpisan - kaže Slobodan Kostić, predsednik Samostalnog sindikata "Utva aviona".

Direktor Tomislav Bjelogrlić kaže da je uspeh što "Utva" koja je 2008. godine bila pred stečajem i u ovakvim okolnostima opstaje.

Za to su, kaže, najviše zaslužni ugovor sklopljen sa Irakom o isporuci 20 aviona i izrada 15 letelica za domaće potrebe, ali od najavljene ozbiljnije saradnje sa Boingom, Erbasom i drugim većim kompanijama za sada nema ništa, tvrdi Bjelogrlić, jer, kako ističe, fabrika koja je u NATO bombardovanju pretrpela 90 odsto oštećenja nema ni prostor ni mašine za izradu delova potrebnih ovakvim kupcima.

- Oni očekuju kada vam daju predlog saradnje da se odmah vidi da li možete da uđete u tu priču. Inače to "vi dajte nama dokumentaciju, a mi ćemo tek onda da vidimo na kojoj ćemo mašini da radimo i u kojoj hali, u kojoj kadi ćemo raditi zaštitu i gde farbati", mislim da to teško može da prođe - kaže Bjelogrlić.

"Utva" je već godinama pod delimičnom upravom državnog trgovca naoružanjem i proizvodima namenske industrije "Jugoimport SDPR"-a, a nadaju se zvaničnom preuzimanju od strane SDPR-a i ulaganjima u fabriku.

- To samo otvara neke druge bolje mogućnosti i malo širu saradnju i mi radimo na tome i trebalo bi da se to zvanično preuzimanje završi u neko dogledno vreme za dva do tri meseca - kaže Bjelogrlić.

To bi značilo sigurnost za nešto više od 200 radnika i fabriku koja uskoro obeležava osam decenija postojanja i u kojoj je od osnivanja napravljeno više od 900 aviona.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.