Izvor: eKapija | Utorak, 17.05.2016.| 11:13
Izdvojite članak Odštampajte vest

Podrška užičkim preduzetnicama - Održana druga edukativna radionica PKS

(Foto: Khakimullin Aleksandr/shutterstock.com)
U Regionalnoj privrednoj komori Užice 12. maja održana je druga u nizu edukativnih radionica "Podrška ženskom preduzetništvu" koje organizuje Privredna komora Srbije (PKS) u saradnji sa Udruženjem poslovnih žena Srbije, Fondom za razvoj i Razvojnom agencijom Srbije, a uz podršku kompanije "DHL International Beograd".

Aleksandar Gračanac, rukovodilac Centra za mala i srednja privredna društva PKS, predstavio je na radionici u RPK Užice ulogu nacionalne poslovne asocijacije u podsticanju razvoja ženskog preduzetništva. O servisima Centra za usluge i posredovanje PKS koji su namenjeni preduzetnicama govorila je Božana Jakišić, koordinator Biznis info servisa.

Kako se navodi se na sajtu PKS, Sandra Lukić iz Fonda za razvoj predstavila je programe različite finansijske podrške koje Fond sprovodi u saradnji sa Ministarstvom privrede u Godini preduzetništva 2016, za koje mogu konkurisati žene preduzetnice. Preduzetnicama užičkog kraja predočila je aktuelne kreditne linije za investicione kredite, kredite za trajna obrtna sredstva, održavanje tekuće likvidnosti i kratkoročne kredite. Posebno je istakla program za koji se očekuje da će biti najviše interesovanja - "Program podsticanja za razvoj preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslu", za koji je konkurs objavljen 20. aprila 2016. godine.

Nataša Glavendekić iz Razvojne agencije Srbije govorila je o dva projekta namenjena ženskom preduzetništvu - Start up programu za započinjanje posla za koji je objavljen javni poziv i koji traje do 20. maja, kao i Programu za povećanje konkurentnosti postojećih preduzeća. U okviru predstavljene finansijske podrške posebno je dizajniran program namenjen udruženjima koja se bave podrškom ženskog preduzetništva. Ukupna bespovratna sredstva koja su na raspolaganju ženama preduzetnicama iznose oko milion evra.

U okviru Radionice u Užicu predstavljeni su i primeri dobre prakse, odnosno uspešne poslovne priče članica Udruženja poslovnih žena Srbije: Slađana Šumanac ispred prve srpske urbane buregdžinice "Blue Moon", Ivana Dragović kao predstavnik firme "Ivanin studio" koja se bavi originalnim voćnim i cvetnim dekoracijama, i Mileva Malešić, direktorka TV Foruma iz Prijepolja. One su ženama preduzetnicama predočile iskustva u poslovanju, izazove sa kojima su se suočavale u biznisu, planove i rezultate. Naredna radionica "Podrška ženskom preduzetništvu" biće održana 19. maja u Leskovcu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.