NavMenu

U Srbiji neophodno donošenje pravilnika za proizvodnju, otkup i preradu jagodičastog voća

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 16.05.2016. 18:38
Komentari
Podeli
(Foto: kaband/shutterstock.com)
Privredna komora Srbije (PKS) se zalaže za što hitnije donošenje pravilnika o higijenskim pravilima za proizvodnju, otkup i preradu jagodičastog voća – već do kraja maja ili najkasnije početkom juna, kako bi spremno dočekali početak sezone berbe i otkupa, izjavio je danas predsednik PKS Marko Čadež tokom posete kompanijama Zlatiborskog okruga.

On je najavio da če PKS sa potrošačima i distributerima gasa raditi na tome da se obezbedi predvidivo snabdevanje energentima i liberalizacija u praksi kako bi se našim kompanijama omogućio konkurentniji nastup na domaćim i inostranim tržištima, posle obilaska pogona firmi "Sirogojno Company" u Rupeljevu kod Požege i valjaonice aluminijuma "Impol Seval" u Sevojnu.

Što se tiče pravilnika Čadež je rekao da su u izradi tog akta kojim će biti propisana pravila ponašanja u celom lancu, od berača do preradivača kako bi se sprečila pojava noro virusa i obezbedili kvalitetni i higijenski ispravni proizvodi za strana tržišta, učestvovali svi koji se bave uzgajanjem, otkupom, preradom i trgovinom tog voća.


On je istakao da je pravilnik u završnoj fazi i da je on veoma važan i da je dobro da ga imamo, budući da je EU privremeno pojačala nadzor pri uvozu maline zbog pojave tog virusa.

Kako je kazao, važna i je i komunikacija sa Ministarstvom poljoprivrede kako bi se pravilnik doneo što pre.

- Izvoz iz Srbije zbog toga nije ugrožen, ali je važno da pravila koja se tiču bezbednosti hrane, higijenske ispravnosti i kvaliteta poštujemo kako bi kupcima u svetu i dalje bili pouzdan partner i kako ne bi dolazilo do nepredviđenih većih troškova - rekao je Čadež, dodajući da se pravilnik priprema od januara.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.