NavMenu

RTB "Bor" predao UPPR Privrednom sudu - Planirano uvođenje profesionalog menadžmenta i postepeno smanjenje broja zaposlenih

Izvor: Beta Utorak, 17.05.2016. 08:14
Komentari
Podeli
(Foto: rtb.rs)
Rudarsko-topioničarski basen (RTB) "Bor" predao je danas Privrednom sudu u Zaječaru Unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR), koji treba da omogući nastavak rada tog preduzeća uz zaštitu od poverilaca u narednih šest meseci.

Kako su rekli u preduzeću, taj sud u naredna četiri dana može da obavi sve neophodne administrativne procedure i da 20. maja, odnosno osam dana pre isteka zakonskog roka u kojem za sva domaća preduzeća u restrukturiranju prestaje da važi zaštita od poverilaca, donese privremenu meru koja će RTB "Bor" Grupi obezbediti pravnu zaštitu od prinudne naplate i u narednih šest meseci.

- Ovaj dokument ima novi 'presečni' datum ukupnih obaveza kompanije, 31. mart, s drugačijim nivoom obaveza po svim klasama, kako prema tekućim poveriocima tako i prema onim istorijskim kojima je uračunata kamata za nov period- saopštio je RTB.

U okviru angažovanja profesionalnog menadžmenta kao nove mere reorganizacije kompanije, kako su rekli u borskoj kompaniji, predviđeno je da se u drugoj polovini ove godine raspiše javni tender za odabir kompanije koja će pružati usluge menadžmenta.

Taj kombinat naveo je da su za razliku od mera koje su bile predviđene prethodnim dokumentima, sada dodate i dve nove - uvođenje profesionalnog menadžmenta i smanjenje broja zaposlenih, što bi se odvijalo postepeno u narednih pet godina, počev od 2017.

- Ova racionalizacija, kao nova mera u UPPR-u, ostavlja mogućnost dodatne korekcije broja zaposlenih, odnosno ne ograničava prijem novih radnika, a ono što je sigurno, ove godine neće biti socijalnog programa - rekla je zamenica generalnog direktora RTB-a "Bor" Mirjana Antić.

Tom merom predviđeno je da će broj zaposlenih na kraju otplatnog perioda i završetka UPPR-a biti manji od 3.500.

- Ova mera je potpuno u skladu sa nivoom prirodnog odliva zaposlenih u tom periodu - navela je Antić.

Generalni direktor borskog basena bakra Blagoje Spaskovski kazao je da je u svemu veoma važno da RTB "Bor" izmiri obaveze prema poveriocima u roku i u iznosu koji su predloženi u UPPR-u.

- Prvorangirana takva obaveza je kredit EDC banke za izgradnju nove topionice i fabrike sumporne kiseline. Druge iz ove kategorije su garancije koje je RTB "Bor" dao u vidu hipoteke ili ručne zaloge - dodao je Spaskovski.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Počinje prijava za 20.000 dinara za đake u Beogradu

Prijavljivanje za 20.000 dinara, koje će sve beogradske porodice dobiti po detetu koje pohađa osnovnu i srednju školu, kao i za kartice za besplatan ulazak na gradske bazene tokom letnje sezone počinje danas, objavio je Beoinfo. U svim osnovnim i srednjim školama u Beogradu od danas pa do kraja leta moći će da se prijavi za 20.000 dinara, a sve informacije građani će moći tamo da dobiju. Princip će biti isti ili sličan kao kada su se

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.