NavMenu

Na gama nožu u KCS zračeno 350 pacijenata sa tumorima na mozgu

Izvor: RTV Ponedeljak, 16.05.2016. 13:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: sfam_photo/shutterstock.com)Ilustracija
U Nacionalnom centru za gama nož u prvih šest meseci rada zračeno je 350 pacijenata sa tumorima na mozgu, a cilj je da do 1. novembra, na godišnjicu otvaranja centra, bude urađeno 700 intervencija.

Do sada su pacijenti iz Srbije sa tumorima na mozgu lečeni u Turskoj, od 2008. do 2015. o trošku RFZO lečen je 801 pacijent, a za te namene izdvojeno je 4.699.000 EUR.

Nabavkom gama noža ostvarene su ogromne uštede u zdravstvenoj kasi, a sada su šansu za lečenje dobili i onkološki pacijenti sa metastazama na mozgu, jer su u Tursku uglavnom išli pacijenti sa benignim tumorima na mozgu.

Rukovodilac centra za gama nož Danica Grujičić rekla je Tanjugu da prioritet na gama nož u Srbiji imaju pacijenti sa metastazama na mozgu i da najbolje reaguju oni kojima je primarni karcinom na plućima, dojci, bubrezima, dok pacijenti sa karcinomom debelog creva uglavnom dolaze kasno sa velikim metastazama.

Ona je apelovala na lekare da se onkološkim pacijentima radi magnetna rezonanca pre nego što se pojave prvi simptomi, jer tada su najčešće metastatski tumori mali i da bez obzira koja je primarna lokalizacija takvi pacijenti dobro reaguju na gama nož i mogu biti pošteđeni velikih smetnji, posebno neuroloških ispada.

Prof. Grujičić kaže da je cilj da dostignu rezultate koje ima centar u Pragu, koji zrači 1.200 pacijenata godišnje, ali da je to još uvek teško ostvariti jer imaju samo dva rama za rotaciju koji se stavlja na glavu pacijenta i jedan centar za planiranje.

- To nas onemogućava da radimo više intervencija. Sada radimo najviše tri intervencije dnevno, jednom nedeljno četiri pacijenta - kaže ona i dodaje da su tražili od KCS i Ministarstva zdravlja da nabave još jednu stanicu za planirannje i četiri rotaciona rama, jer bi u tom slučaju mogli da zrače šest pacijenata dnevno.

Osim toga usko grlo je i magnetna rezonanca koja je preopterećena u KCS, iako u Centru za magnetmu rezonancu pokazuju izuzetno razumevanje za pacijente koji se zrače na gama nožu.

Grujičić kaže da prednost u tretmanu imaju pacijenti sa metastazama, jer njihovi tumori brzo rastu, oni zahtevaju hitan tretman jer ne mogu da čekaju duže od desetak dana do dve nedelje.

- Benigni pacijenti koji su ranije išli u inostranstvo na zračenje, sada čekaju do dva meseca što mislim da nije dobro. Imamo i kadrovske potencijale, nedostaju nam samo trehnički potencijali, da možemo da zračimo šest pacijenata dnevno i u tom slučaju ne bi bilo lista čekanja - rekla je Grujičić.

Ona je naglasila da je najvažnije da se pacijjentima, pre nego što dođu na gama nož, uradi dobra magnetna rezonanca, jer se dešava da standardna magnetna vidi četiri metastaze, a da oni urade magnetnu koja pokaže mnogo više metastaza na mozgu.

- Mi uradimo našu magnetnu rezonancu koja zahteva mnogo više preseka, onda se ispostavi da pacijent ima preko 20 metastaza. Takvog pacijenta ne treba zračiti na gama nožu, on je kandidat za zračenje celog mozga na standardnim linearnim akceleratorima - naglasila je Grujičić i dodala da se na gama nožu može zračiti najviše deset do 12 metastaza.

Osim pacijenata iz Srbije na gama nož u Klinički centar Srbije dolaze i pacijenti iz Republike Srpske, Crne Gore, Makedonije, a cena usluge i za strane pacijente je oko 3.000 EUR.

Ona je dodala da se nada da će sa povećanjem broja ramova i jedinica za planiranje moći da prime više pacijenata iz inostranstva.

Prednost zračenja gama nožem je što se zračenje fokusira samo na maligne ćelije, a zdravo tkivo ostaje neoštećeno.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.