NavMenu

U Srbiji moguće zaraditi i do 20.000 EUR po hektaru pod jabukom i trešnjom - Italija može da pomogne srpskim poljoprivrednicima, spremna kreditna linija od 30 mil EUR

Izvor: eKapija Ponedeljak, 16.05.2016. 15:34
Komentari
Podeli

Povećanje površina pod organskom proizvodnjom veliki je potencijal za budući razvoj srpske poljoprivrede, izjavila je ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković koja je sa ambasadorom Italije Ðuzepeom Mancom otvorila konferenciju 'Italija-Srbija partnerstvo u agrobiznisu" na Novosadskom sajmu.

Bogosavljević Bošković je na konferenciji organizovanoj u zajedničkoj saradnji Ministarstva i Italije, zemljom partnerom ovogodišnjeg 83. Međunarodnog poljoprivrednog sajma, odnosno Italijanske agencije za spoljnu trgovinu (ICE), istakla da je saradnja između Srbije i Italije u sektoru poljoprivrede veoma intenzivna.

Kako kaže, između Srbije i Italije su u sektoru agrara potpisani brojni sporazumi koji omogućavaju bolji plasman poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Takođe, brojne italijanske kompanije iz sektora poljoprivrede posluju u Srbiji, dodala je ona.

Kroz zajedničku diskusiju na konferenciji sagledano je stanje u nekoliko veoma važnih oblasti, pre svega voćarske i organske proizvodnje, ali i mogućnosti za dalje unapređenje saradnje koja je u obostranom interesu privreda Srbije i Italije.

- Veliki potencijal za budući razvoj srpske poljoprivrede vidim u povećanju površina pod organskom proizvodnjom - rekla je ministarka Bogosavljević Bošković i precizirala da površina pod organskom proizvodnjom u Srbiji poslednjih pet godina ima tendenciju postepenog rasta ali da može da bude mnogo veća.

U 2014. godini površine pod organskom proizvodnjom su iznosile 9.430 ha, što je za 14,6% više u odnosu na 2013. godinu. Jedno od najznačajnih povećanja u 2014. godini je zabeleženo kod površina pod organskom proizvodnjom voća koje su za 48% veće u odnosu na 2013. godinu.

- Poslednjih godina beleži se i rast izvoza organskih proizvoda. Tokom 2014. godine u odnosu na 2013. godinu došlo je do povećanja vrednosti izvoza organskih proizvoda za čak 12% - navela je ministarka Bogosavljević Bošković.

Preradom organskih proizvoda se u Srbiji međutim, bavi svega 67 preduzeća i najzastupljenija je prerada voća.

- Ovaj segment proizvodnje moramo jačati, posebno uzimajući u obzir da je realno stanje tehničko - tehnološke opremljenosti poljoprivredno - prehrambenog sektora takvo da zahteva značajnije investicije u opremu, tehnologiju i jačanje proizvodnog lanca - kazala je ministarka i precizirala da ministarstvo u okviru mera podrške poseban naglasak stavlja na podršku investicijama u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Poboljšanje situacije kroz investiranje dovelo bi do povećanja produktivnosti, konkurentnosti, kao i tehnološkog osposobljavanja naših proizvođača u skladu sa EU standardima, smatra ministarka i dodaje da je investiranje u sektor poljoprivrede velika šansa. U cilju postizanja još boljeg kvaliteta srpskih proizvoda, veće količine i većeg kontinuiteta u proizvodnji, ministarka je ukazala na važnost organizovanosti naših proizvođača i njihovog udruživanja i pojavljivanja na tržištu. Ona je po pozvala sve zainteresovane italijanske kompanije i proizvođače da investiraju u našu zemlju.

Pomoć Italije

Podsetivši da je prethodnih godina na Novosadskom sajmu nastupilo više od sto italijanskih kompanija, od kojih 16 učestvuje ove godine na kolektivnoj izložbi na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, ambasador Italije u našoj zemlji Đuzepe Manco je preporučio srpskim poljoprivrednicima da ulažu u visokokvalitetne proizvode. U tome ih italijanska vlada podržava kreditnom linijom od 30 mil EUR, namenjenom malim i srednjim preduzećima, uključujući i agrarne preduzetnike.

Iz srpskog Ministarstva poljoprivrede stiže obećanje da će oni, sa svoje strane u narednim godinama "sigurno nastojati da podrže moderne tendencije savremenog razvoja različitih grana poljoprivrede i uvođenje novih tehnologija u proizvodnju".

Direktor beogradske Kancelarije Italijanske agencije za spoljnu trgovinu ICE, Đovani Mafoda, veoma je zadovoljan razvojem saradnje Italije i Srbije u agrobiznisu i posebno perspektivnom naglašava organsku proizvodnju, koja na Apeninskom poluostrvu beleži znatnu stopu rasta.

(Foto: ravl/shutterstock.com)
Potencijal italijansko-srpske saradnje u agrobiznisu posebno ilustruje primena iskustava Italije u voćarstvu Srbije.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu dr Zoran Keserović kaže da je primenom najsavremenije tehnologije, po uzoru na Italijane, i u Srbiji moguće zaraditi po berbi 20.000 evra po hektaru pod jabukom i trešnjom.

On je pohvalio napore države da podstakne udruživanje voćara i osavremenjivanje proizvodnje. Efekti su vidljivi kroz povećanje izvoza – na primer, jabuka je lane u inostranstvo plasirana za više od 100 mil USD.

- Uostalom, voćarstvo može da posluži kao model rešavanja socijalnih, ekonomskih i demografskih problema – posebno u manje razvijenim delovima naše zemlje - zaključuje Keserović.

Da uz dobro primenjena znanja iz Italije, može da se dobro živi i zarađuje, na sopstvenom primeru je pokazao Milan Marinković, direktor "Intersada". Pored proizvodnje jagode, "Intersad" je i ekskluzivni predstavnik italijanskog rasadnika "Salvi Vivai" za Srbiju.

Rasadnik "Salvi Vivai" je vodeći proizvođač sertifikovanih sadnica jagoda i drugog voća u Evropi i poseduje licencu za proizvodnju zaštićenih sorti voća koje su u vlasništvu CIV – Consorzio Italiano Vivaisti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.