NavMenu

Jeftiniji evro oborio kamate na stambene kredite - Za pozajmicu od 50.000 EUR rata za osam godina pala 100 EUR

Izvor: RTS Nedelja, 15.05.2016. 16:38
Komentari
Podeli
Kada su se pre desetak godina pojavile prve stambene pozajmice, kamate su bile i do 7% godišnje. U međuvremenu tržište i bazična kamata na evro učinili su da su stambeni krediti najpovoljniji do sada. Međutim, tražnja ne prati povoljnu situaciju na tržištu zajmova.

Gotovinske pozajmice nezaustavljivo rastu. Stambeni krediti su već godinama na istom nivou. Kreditno sposobnih klijenata je malo pa se banke u privlačenju novih - utrkuju da ponude sve niže kamate posebno na stambene kredite.

Predsednik Izvršnog odbora Halkbank Kenan Bozgurt kaže da je iznos sredstava za stambene namene ograničen i prilagođen klijentu ponaosob, jer se, kako ističe, njegova sposobnost vrednuje u zavisnosti da li refinansira stari ili uzima novi kredit.

- Želimo da u meri u kojoj je to moguće krediti budu u dinarima, a kamatne stope učinimo što konkurentnijim. Konstantno ćemo raditi na tome, jer srpskoj ekonomiji je potrebna ozbiljna podrška banaka - napominje Bozgurt.

Rekordno niske kamate Evropske centralne banke na evro od minus 0,14% odrazile su se povoljno i na cenu stambenih kredita u Srbiji.

Onaj koji je uzimao stambenu pozajmicu od 50.000 EUR na 25 godina 2008. godine kada su kamate bile 6% rata je iznosila 331 EUR. Ako bi se neko odlučio za isti kredit u maju ove godine sa najnižom kamatom od 2,75% rata bi mu bila 226 EUR što je za 105 EUR manje.

Ekonomisti kažu da građani treba da iskorite štampanje novca u Evropskoj uniji koja želi da podstakne ekonomski rast što je doprinelo drastično jeftinijem evru.

- Pre krize 2005, 2006. godine za obračun kredita uzimano je 2%. Sada je to faktički minus. Građani treba da iskorite ovu povoljnu okolnost ukoliko su kreditno sposobni da reše svoje stambeno pitanje - smatra Đorđe Đukić sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Vrednost stamenog kreditiranja u Srbiji godinama stagnira i iznosi oko 3 mlrd EUR. Stručnjaci kažu da do porasta kreditiranja stanova može doći ako se podstakne ekonomska aktivnost. Ukoliko vlada istraje na merama za povećanje ekonomskog rasta, povećanje stambenih kredita može da se očekuje početkom 2018. godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.