Izvor: Politika | Nedelja, 15.05.2016.| 16:39
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbija zabranila uvoz govedine iz Makedonije, Bugarske i Grčke - Nije dozvoljen ni prevoz mesa i životinja iz ovih zemalja

(Foto: Patrik Jech/shutterstock.com)
Zbog pojave novih žarišta nodularnog dermatitisa u Bugarskoj i potvrđenih slučajeva obolelih životinja u Makedoniji, Srbija je, do daljeg, zabranila uvoz živih goveda i goveđeg mesa iz ovih država.

Kako navode u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede, nije dozvoljen ni prevoz ovakvih pošiljki preko naše teritorije. Nodularni dermatitis je virusno oboljenje životinja (goveda) koje nije opasno za ljude ali ekonomski gubici u slučaju zaraze mogu da budu ogromni.

– Mi živa goveda i ovu vrstu mesa praktično i nismo uvozili iz pomenutih država. Zaraza se i ne prenosi mesom ili proizvodima od mesa. Ovakva mera se uvodi iz predostrožnosti kako bi se sprečilo širenje zaraze. Naše mere su rigorozne i praktično su na snazi već mesec dan jer objektivno postoji opasnost da se bolest pojavi i u Srbiji – saznaje "Politika" u Ministarstvu poljoprivrede.

Početnu informaciju o pojavi nodularnog dermatitisa prosledila je Međunarodna organizacije za zdravlje životinja (OIE). Uprava za veterinu obaveštena je da je oboljenje registrovano u Bugarskoj, Grčkoj, Turskoj, Makedoniji.

U Bugarskoj se stalno javljaju nova žarišta što ukazuje da ta zemlja bolest ne drži pod kontrolom. U Makedoniji je prvi slučaj virusnog oboljenja registrovan pre desetak dana. Makedonska Agencija za hranu i veterinarstvo saopštila je da je prvi slučaj prijavljen na području opštine Demir Kapija, u mestu Čiflik. Izolovana su četiri goveda i formirano nekoliko zaštitnih zona.

Ono što najviše zabrinjava je što nodularni dermatitis nije karakterističan za ovaj region. Spada u takozvane egzotične bolesti koje su se do sada pojavljivale u Africi i Izraelu. Međutim bolest se očigledno seli ka severu preko Turske i Grčke.

U Upravi za veterinu kažu da je reč o takozvanoj grupi bolesti koja "ne poznaje granice" (kao "plavi jezik", slinavka, boginje ovaca…). Nespecifični su načini prenošenja pa čak ni EFS-a nema potpuno pouzdane podatke o tome jer oboljenje nije dovoljno proučavano.

Evropska komisija upozorila je da ovom bolešću mogu biti obuhvaćene i druge evropske zemlje. Ovaj virus kod goveda izaziva povišenu temperaturu i pojavu tipičnih tvrdih čvorova po koži a zoonozu prenose insekti. Veoma je opasna za životinje i može da prouzrokuje ozbiljnu ekonomsku štetu.

Lečenje navodno nije isplativo pa je osnovna mera ubijanje i bezbedno odstranjivanje stada u kome je otkriveno virusno oboljenje.

U saopštenju domaćih nadležnih službi navodi se i da su naložene pojačane mere kontrole zdravstvenog stanja životinja u pograničnim područjima. Vlasnici životinja su obavešteni da ukoliko primete simptome o tome obaveste nadležne veterinarske stanice ili veterinarske inspektore.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.