NavMenu

"Krušik" ponovo pravi rakete i avionske bombe - Vrednost investicije u novu kapislanu 8,7 mil EUR (FOTO)

Izvor: Tanjug Nedelja, 15.05.2016. 16:35
Komentari
Podeli
Ministar odbrane Zoran Đorđević i direktor HK "Krušik" Mladen Petković položili su u subotu u Valjevu kamen temeljac za novu kapislanu u toj fabrici, koja će zaposliti 120 novih radnika. Polaganju kamena temeljca prisustvovali su i premijer Aleksandar Vučić i načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković.

Ukupna vrednost investicije je 8,7 mil EUR, a objekat bi trebalo da bude izgrađen do kraja septembra.

Površina novog objekta biće 1.208 m2 i tu će se proizvoditi kapisle za streljačku municiju tipa "Bokser", kalibra 4,5 i 5,5 milimetara. Predviđeni kapacitet proizvodnje je 400 miliona komada godišnje.

Premijer Vučić je rekao da se ta fabrika namenske industrije vraća na staze stare slave. On je najavio da će u "Krušiku", koji danas ima 1.731 radnika, uskoro biti zaposleno više od 2.000, od kojih će 1.500 raditi u proizvodnji.

- Da smo vam pre nekoliko godina rekli da će se ovde opet proizvoditi rakete, rekli biste da smo ludi, a danas imamo sve delove za rakete i sve se proizvodi u "Krušiku". Prvi put ćemo proizvoditi i cevi 155 milimetara - rekao je Vučić.

Premijer je rekao da će "Krušik" ponovo biti najveća valjevska fabrika, u kojoj, kaže, želi da radi i više od 2.500 radnika, što će uticati na rast ukupne ekonomije, ali i kapacitete vojne industrije.

Vučić je rekao da je fabrika 2011. i 2012. bila pred stečajem, da danas uspešno posluje i da će "Krušik" ići samo napred. Navodeći da će vlada pomoći podizanje "Krušika", Vučić veruje da će ta fabrika ponovo proizvoditi rakete "oganj" i "plamen", kao i avionsku bombu.

On je naglasio da je za to potrebna posvećenost radnika, rukovodstva fabrike i grada Valjeva, ali i dodatna pomoć vlada i preduzeća "Jugoimport SDPR", koje, inače, izveze 70 odsto robe koju radnici "Krušika" proizvedu.

Novom kapislanom, rekao je Vučić, supstituisaće se uvoz iz BiH u visini od četiri miliona evra, što je za Srbiju, rekao je, veoma značajno.

U novoj hali za hladno i rotaciono istiskivanje u Krušiku, koja je građena od novembra prošle do februara ove godine, radi 70 radnika, a proizvode se komore raketnih motora za S5, S8, "munja" 128 mm, "plamen grad", "oganj" i "orkan" (komore do 600 mm i dužine 6.000 mm).

Kapacitet proizvodnje je 35.000 komada godišnje.
Fotogalerija
Polaganje kamena temeljca u
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.