NavMenu

Credit Agricole banka zabeležila pad profita za 71% u prvom kvartalu 2016. godine

Izvor: Sinteza Invest Group Petak, 13.05.2016. 15:09
Komentari
Podeli
Credit Agricole banka je zabeležila pad profita od čak 71% u prvom kvartalu ove godine, opterećena lansiranjem plana reorganizacije, padom poslovanja u Francuskoj i slabim rezultatima investicionog bankarstva.

Ranije najavljena velika strukturna reorganizacija dovela je do određenih gubitaka tokom kvartala kao i slabijeg poslovanja zavisnih društava.

LCL banka, koja posluje u sektoru maloprodaje u Francuskoj je podbacila u odnosu na rivale uprkos rastu baze klijenata jer su klijenti povećali refinansiranje i broj prevremenih otplata hipotekarnih kredita.

Bolji rezultati upravljanja štednjama klijenata, osiguranju i specijalizovanih finansijskih usluga, pomogli su da se delimično ublaži slabost LCL poslovanja i investicionog bankarstva.

Credit Agricole je saopštila da je kvartalni profit pao na 227 mil EUR sa 784 mil EUR godinu dana ranije, pogođen potezima za optimizaciju bilansa stanja i smanjenja budućih kreditnih troškova. Isključujući jednokratne stavke, neto dobit je opala 9,3% na 394 mil EUR, saopštila je banka.

Neto kamatna margina, mera koja pokazuje koliko novca banka zarađuje od datih kredita, pala je 15,8% u prvom kvartalu u Francuskoj, saopštila je Credit Agricole, pozivajući se na izuzetno visok talas refinansiranja i prevremenih otplati stambenih kredita. Očekuje se da marže ostanu pod pritiskom u 2016. godini, a preokret se očekuje u 2017, saopštila je banka.

Pad rezervisanja za loše zajmove i stabilni troškovi nisu bili dovoljni da nadoknade pad prihoda.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj

Air Serbia leti direktno od Beograda do Mostara

Air Serbia (Er Srbija) je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog grada u Bosni i Hercegovini, srpska nacionalna avio-kompanija od danas saobraća tri puta nedeljno, svakog ponedeljka, petka i nedelje. Let traje oko 50 minuta, navedeno je u saopštenju. - Danas uspostavljena avio-veza između Beograda i Mostara rezultat je odlične saradnje i snažne podrške koju nam je pružio Aerodrom Mostar. Verujemo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.