NavMenu

Somborski "Boreli" ne odustaje od plana reorganizacije - Moguće zapošljavanje 100 novih radnika

Izvor: Novosti Petak, 13.05.2016. 08:50
Komentari
Podeli
Privredni sud u Somboru je na nedavno održanom ročištu doneo rešenje kojim se odbacuje predlog za pokretanje stečajnog postupka i predlog unapred pripremljenog plana reorganizacije somborske fabrike obuće "Boreli" D.P. Po rečima Stipana Ezgete, poverenika Samostalog sindikata u preduzeću, na ročištu je jedna od primedbi bila da od 1. januara ove godine više ne postoje društvena preduzeća i da je to razlog zbog čega ova firma ne može da predloži UPPR.

Međutim, "Boreli" je, navodi Ezgeta, zahtev podneo u oktobru 2015. godine, i zbog toga je preduzeće uložilo žalbu na rešenje suda. U fabrici "Boreli" trenutno je angažovano 270 radnika, od toga u proizvodnji 180, koji rade isključivo u poslovima za stare kupce, italijanski "Lenci" i slovenačku "Kopitarnu", ali i nemačkog partnera.

- Radimo trenutno u jednoj smeni, ali posla ima za dve smene, koje bi mogle da se organizuju ako prođe unapred pripremljeni plan reorganizacije. S obzirom na kapacitete, moglo bi da se zaposli još 100 ljudi, ali čekamo odluku suda - pojašnjava Ezgeta.

Na osnovu socijalnog programa, firmu je krajem jula prošle godine napustilo 520 zaposlenih.

- Kada bi prošao UPPR, dugovanja bi nam bila reprogramirana, a postoji mogućnost i da država otpiše svoja dugovanja. Preduzeće bi bilo zdravije i lakše bi vraćalo dugove. Osim toga, mogli bismo i da izdajemo prodavnice u zakup, kojih u Srbiji ima 90 - predočava Ezgeta.


Ipak, ovde se nadaju da će u narednom periodu biti mogućnosti da se proizvodnja proširi i da se angažuje više radnika koji su na evidenciji NSZ. Ono što ohrabruje, jeste da su inostrani partneri i kupci zadovoljni kvalitetom somborskih obućara.

Nerešen odnos sa Hrvatima

Najveće muke "Borelija", koji je među malobrojnima i dalje u društvenom vlasništvu, jesu nerešeni imovinsko-pravni odnosi sa hrvatskim "Borovom". Zbog toga se nije ušlo u privatizaciju, iako je Vlada Srbije svojevremeno donela odluku da preduzeće uđe u taj proces.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.