Izvor: Novosti | Petak, 13.05.2016.| 08:50
Izdvojite članak Odštampajte vest

Somborski "Boreli" ne odustaje od plana reorganizacije - Moguće zapošljavanje 100 novih radnika

Privredni sud u Somboru je na nedavno održanom ročištu doneo rešenje kojim se odbacuje predlog za pokretanje stečajnog postupka i predlog unapred pripremljenog plana reorganizacije somborske fabrike obuće "Boreli" D.P. Po rečima Stipana Ezgete, poverenika Samostalog sindikata u preduzeću, na ročištu je jedna od primedbi bila da od 1. januara ove godine više ne postoje društvena preduzeća i da je to razlog zbog čega ova firma ne može da predloži UPPR.

Međutim, "Boreli" je, navodi Ezgeta, zahtev podneo u oktobru 2015. godine, i zbog toga je preduzeće uložilo žalbu na rešenje suda. U fabrici "Boreli" trenutno je angažovano 270 radnika, od toga u proizvodnji 180, koji rade isključivo u poslovima za stare kupce, italijanski "Lenci" i slovenačku "Kopitarnu", ali i nemačkog partnera.

- Radimo trenutno u jednoj smeni, ali posla ima za dve smene, koje bi mogle da se organizuju ako prođe unapred pripremljeni plan reorganizacije. S obzirom na kapacitete, moglo bi da se zaposli još 100 ljudi, ali čekamo odluku suda - pojašnjava Ezgeta.

Na osnovu socijalnog programa, firmu je krajem jula prošle godine napustilo 520 zaposlenih.

- Kada bi prošao UPPR, dugovanja bi nam bila reprogramirana, a postoji mogućnost i da država otpiše svoja dugovanja. Preduzeće bi bilo zdravije i lakše bi vraćalo dugove. Osim toga, mogli bismo i da izdajemo prodavnice u zakup, kojih u Srbiji ima 90 - predočava Ezgeta.

Ipak, ovde se nadaju da će u narednom periodu biti mogućnosti da se proizvodnja proširi i da se angažuje više radnika koji su na evidenciji NSZ. Ono što ohrabruje, jeste da su inostrani partneri i kupci zadovoljni kvalitetom somborskih obućara.

Nerešen odnos sa Hrvatima

Najveće muke "Borelija", koji je među malobrojnima i dalje u društvenom vlasništvu, jesu nerešeni imovinsko-pravni odnosi sa hrvatskim "Borovom". Zbog toga se nije ušlo u privatizaciju, iako je Vlada Srbije svojevremeno donela odluku da preduzeće uđe u taj proces.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.