Izvor: Novosti | Petak, 13.05.2016.| 08:36

Prokop i dalje čeka majstore - Još neizvestan početak izgradnje pristupnih saobraćajnica do železničke stanice

(Foto: YouTube)
Izvođač radova na prilaznim saobraćajnicama stanici Prokop nije poznat ni posle duže od dva meseca od završetka tendera na koji se javilo osam ponuđača. Direkcija za gradsko građevinsko zemljište, prema podacima u konkursnom pozivu, trebalo je da donese odluku o izvođaču za stanicu Beograd - Centar u roku od 25 dana od otvaranja ponuda. Od krajnjeg roka prošlo je mesec i po.

U Direkciji za gradsko građevinsko zemljište i izgradnju Beograda tražili su mišljenje Uprave za javne nabavke o načinu daljeg postupanja u izboru izvođača s obzirom na to da je među ponuđačima bilo i inostranih kompanija. I da se pri izboru, osim poštovanja Zakona o javnim nabavkama, moraju uzeti u obzir i drugi međunarodni sporazumi koji tretiraju učešće stranih pravnih lica na našim tenderima.

Odgovor su dobili, ali su tražili pojašnjenje.

- U postupku javne nabavke za izvođenje radova na izgradnji saobraćajnica sa infrastrukturom i mostovskom konstrukcijom za pristup železničkoj stanici "Prokop", pristiglo je osam ponuda, od čega šest ponuda domaćih firmi i dve ponude u kojima jedan od članova ponuđača nije rezident Republike Srbije. Komisija za sprovođenje postupka javne nabavke je zaključila, nakon razmatranja odgovora Uprave za javne nabavke, da je potrebno dodatno tumačenje člana 86. stav 10. i 11. Zakona o javnim nabavkama, s obzirom na to da je tumačenje ovih članova Zakona ključno u donošenju odluke o rangiranju ponuđača - objašnjavaju u Direkciji.

Kako navode u Direkciji, u cilju pravilne primene ZJN, Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Sporazuma o slobodnoj trgovini u centralnoj Evropi (CEFTA 2006), obratili su se Upravi za javne nabavke sa zahtevom za preciznije tumačenje Zakona o javnim nabavkama. Izbor najpovoljnijeg ponuđača i vreme početka radova biće poznati kada Direkcija dobije odgovor Uprave za javne nabavke.


Od "Energoprojekta" do "Strabaga"

U prvoj grupi ponuđača su "Ingrap-Omni", "Euro-asfalt", "Mičelini", "Graditelj-Beograd". Sledeći su "Millenium tim", "Deneza M inženjering", JKP "Beogradput". Za njima su "KESZ International", GP "Mostogradnja", "Credo", "Green Decor", "Lapa", "Bami inženjering". Za radove su zainteresovani i stari poznavaoci Prokopa - "Energoprojekt niskogradnja" i "Energoprojekt urbanizam i arhitektura".

Posao bi hteli i "Unogradnja VV", GP "Planum", DC "Energokop", "Naturalist", kao i stranci udruženi sa domaćim neimarima - "Strabag", "Vojvodinaput - Pančevo", "Strabag AG", "Bašta biro"...
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.