NavMenu

Kad mislite da jedete brancin, možda jedete oslić

Izvor: Četvrtak, 12.05.2016. 20:05
Komentari
Podeli
Evropski parlament je na ovonedeljnom zasedanju u Strazburu raspravljao o obmanjivanju potrošača u restoranima i drugim objektima koji prodaju gotovu hranu. Povod za raspravu je studija koju je nedavno objavila jedna nevladina organizacija u Belgiji.

Studija ukazuje na zabrinjavajuće slučajeve pogrešnog označavanja ribe koja se poslužuje u restoranima u Briselu. Okosnica te studije bila je analiza DNK više od 280 uzoraka ribe koja se poslužuje u restoranima. Rezultati su pokazali da je trećina te ribe pogrešno označena.

- Još od decembra 2014., novim označavanjem hrane potrošači su se ponadali da će hrana koja im se prodaje u brzim restoranima, restoranima sa etničkom kuhinjom i sličnim objektima biti strože kontrolisana. Nažalost, ova studija pokazuje kako se obmanjivanje kupaca i dalje nastavilo - izjavila je u pisanoj izjavi hrvatska zastupnica u Odboru za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Biljana Borzan.

Trgovci često govore da sve informacije negde pišu, ali istina je da ih kupac najčešće ne zna u trenutku porudžbine kada donosi odluku.

U ovom konkretnom slučaju je servirana potpuno druga vrsta ribe od one naručene, ali postoje i situacije kada se tvrdi i da je riba ili meso domaće, a zapravo je uvozno, ili kada se u jelo zbog načina pripreme dodaju zamenski jeftiniji sastojci bez da se to komunicira kupcu.

Borzan podseća da je Evropska organizacija za zaštitu potrošača još 2014. predstavila rezultate istraživanja kvaliteta kebaba koji se prodaju širom EU.

- Rezultati su bili i više nego zabrinjavajući. Od 25 testiranih uzoraka goveđih kebaba, 20 ih je sadržalo piletinu i to u značajnim količinama (u nekim uzorcima i preko 60%). Od uzoraka koji su prodavani kao 100% goveđi, samo 1 od 25 odgovara tvrdnji - kaže Borzan.

U SAD-u postoji federalni zakon za detaljno označavanje menija, i to nakon što je čak 83% potrošača to zahtevalo. Unutar EU, Velika Britanija je uvela pravilo da restorani brze hrane moraju navesti energetsku vrednost svega na meniju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Finansije

Mali: UK Export Finance zainteresovan za finansiranje nekoliko projekata u Srbiji

UK Export Finance (UKEF) zainteresovan je da podrži nekoliko projekata u Srbiji, najavio je ministar finansija Siniša Mali. On se sastao sa Timom Reidom, generalnim direktorom UK Export Finance. Razgovarali su o nekoliko značajnih projekata širom Srbije koje ta finansijska institucija želi da podrži. - Drago mi je što sam imao priliku da predstavim naše makroekonomske rezultate, za koje smo dobili pohvale, ali i da čujem da je UK

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.