Izvor: Beta | Četvrtak, 12.05.2016.| 15:47
Izdvojite članak Odštampajte vest

FISKALNI SAVET: Reforme javnih preduzeća ne idu po planu, smanjuje se deficit budžeta

(Foto: Ti_ser/shutterstock.com)
Fiskalna kretanja u Srbiji u prva četiri meseca ove godine su zadovoljavajuća, ali zabrinjava kašnjenje u reformskom delu programa za ozdravljenje javnih finansija, upozorio je danas Fiskalni savet.

- Održivost ostvarenih fiskalnih rezultata i uspeh čitave fiskalne konsolidacije presudno zavisi od reformi javnih preduzeća, koje prema dostupnim informacijama ne idu po planu - navodi se u izveštaju Fiskalnog saveta o fiskalnim kretanjima u martu i aprilu.

Istaknuto je da u EPS-u još nije usvojena izmena kolektivnog ugovora koja bi omogućila otpuštanje prekobrojnih radnika, što je prema planu trebalo da bude okončano do kraja prošle godine, da se odlaže najavljeno poskupljenje struje, a da najnoviji statistički podaci pokazuju da zarade u tom javnom preduzeću nisu pod kontrolom.

Kako je naveo Fiskalni savet, u "Železnicama Srbije" je zastala racionalizacija broja zaposlenih, a najmanje je urađeno na reformama "Srbijagasa", gde "ni relativno bezbolna podela preduzeća u skladu sa zahtevima Evropske energetske zajednice nije završena".

- Dalje odlaganje reformi najvećih javnih preduzeća i eventualno prevaljivanje njihovih ogromnih dugova na državu izvesno bi poništilo sve dosadašnje napore za ozdravljenje javnih finansija - ocenio je Savet.

Navedno je da kasne i druge važne reforme - "planirana racionalizacija broja zaposlenih u opštoj državi jedva da je otpočela, dok će najveća preduzeća u procesu privatizacije izvesno ostati u državnom vlasništvu i posle isteka važenja zaštite od prinudne naplate poverilaca".

- Za RTB "Bor" postoje analize koje pokazuju da bi ovo preduzeće eventualno moglo da posluje profitabilno ukoliko se smanji broj zaposlenih, dovede profesionalni menadžment i obezbede dodatna obrtna sredstva, ali konkretnih pomaka do sada nije bilo. Za "Resavicu" još uvek ne postoji jasan plan o njenoj daljoj sudbini, pri čemu rešenje nije pronađeno ni za nekoliko preduzeća koja su imala relativno dobre šanse da budu privatizovana, poput PKB-a i "Galenike" - navodi se u izveštaju Fisklanog saveta.

Kako je istaknuto, ako bi država nastavila da direktno ili posredno pomaže ta preduzeća to bi budžet koštalo 200 mil EUR godišnje.

(Foto: wrangler/shutterstock.com)
Smanjuje se deficit

Fiskalni savet je procenio da će deficit budžeta opšte države iznositi oko 50 milijardi dinara, umesto planiranih 164 milijarde.

Deficit u prva četiri meseca ove godine, kako je navedeno, manji je usled dobre naplate poreskih prihoda i jednokratnog rasta neporeskih prihoda u januaru za 12,8 milijardi dinara po osnovu uplate licence za 4G mrežu, ali i neisplaćenih otpremnina u iznosu od oko pet milijardi dinara jer kasni sprovođenje planirane racionalizacije broja zaposlenih.

Ukoliko se sličan trend rasta naplaćenih poreskih prihoda nastavi i u narednim mesecima, uz dobru kontrolu rashoda države, otvara se mogućnost da trajni fiskalni deficit u 2016. bude osetno manji od planiranih 4% BDP-a, prognozirao je Fiskalni savet.

U izveštaju Saveta je navedeno da je dug opšte države na kraju aprila iznosio gotovo 24,7 mlrd EUR (75,3% BDP-a) i smanjen je u odnosu na kraj 2015. godine za oko 570 mil EUR, što je "uglavnom rezultat privremenih činilaca i još uvek ne predstavlja suštinski zaokret rastuće putanje javnog duga".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE