NavMenu

Veća podrška srpskoj privredi - PKS i UNDP potpisali Memorandum o razumevanju

Izvor: eKapija Četvrtak, 12.05.2016. 13:18
Komentari
Podeli

(Foto: Edhar/shutterstock.com)
Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS) i Irena Vojačkova Solorano, stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji potpisali su Memorandum o razumevanju radi unapređenja zajedničkih aktivnosti na podršci razvoju srpske privrede, saopšteno je na sajtu PKS-a.

Ove institucije nastavljaju uspešnu saradnju, koja je sistemski počela u julu prošle godine potpisivanjem Sporazuma o izradi specijalizovanog portala za obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost, u okviru kojeg će biti omogućena prva internet trgovina biomasom i pratećom opremom.

- PKS je partner UNDP-a i Ministarstvu rudarstva i energetike i na projektu koji se odnosi na energetsku efikasnost. Kroz taj projekat UNDP i PKS će posebno raditi na promociji i uvođenju novih sistema i mera energetske efikasnosti u industriji kao oblika budućeg načina razmišljanja i rada poslovne zajednice u Srbiji, rekao je Čadež.

U okviru realizacije projekta "Uklanjanje prepreka za promovisanje i podršku sistemu energetskog menadžmenta u opštinama u Srbiji" PKS će do druge polovine maja uvesti Informacioni sistem za energetski menadžment (ISEM) u svojim objektima u Beogradu.

Na taj način Komora će, uz Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu i UNDP za Srbiju, biti promoter sistema za monitoring potrošnje energije i vode u realnom vremenu. Očekujemo da projekat, bude podstrek razvoju domaće ponude merne i komunikacione opreme, kao i odgovarajućih usluga u oblasti informacionih tehnologija, objasnio je Čadež.

Novi pristup potrošnji energije i unapređenje energetske efikasnosti od suštinskog su značaja za jačanje konkurentnosti, rast i opstanak srpske privrede, zaključio je predsednik PKS.

Namera je da se uspešna saradnja PKS i UNDP nastavi i u sektorima agrara, usluga, IT, ekologije, jačanja preduzetništva, razvoja malih i srednjih preduzeća. Aktivnosti će obuhvatiti promovisanje regionalne saradnje i ekonomskih integracija, kao i pokretanje zajedničkih inicijativa i projekata.

Irena Vojačkova Solorano, stalna predstavnica UNDP u Srbiji istakla je dosadašnju uspešnu saradnju UNDP i PKS na realizaciji projekata u energetici.

Ona je navela da očekuje nastavak aktivnostii u drugim oblastima, kroz nove projekte koje će inicirati PKS i UNDP.

Solorano je ukazala da je biomasa veliki potencijal Srbije ali da treba unaprediti svest o njenom značaju i uključiti privatni sektor u projekte korišćenja tog energenta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.