Izvor: Tanjug | Sreda, 11.05.2016.| 15:45
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srpske evroobveznice sigurno utočište od Bregzita - "Bloomberg" i strani bankari preporučuju naše hartije od vrednosti

(Foto: Bloomua/shutterstock.com)
Evroobveznice države Srbije su nadmašile one u Poljskoj, Mađarskoj, Hrvatskoj i Rumuniji u poslednjih mesec dana, zbog narastajućeg straha u tim zemljama da će pretrpeti gubitke teške više milijardi evra u sredstvima EU, ako Velika Britanija u junu na referendumu glasa za izlazak iz Unije, piše njujorška agencija "Bloomberg".

Budući da je zahtev Srbije za pridruživanje 28-članom bloku već sedam godina "u vazduhu", ta zemlja je zaštićenija od svojih suseda u pogledu posledica mogućeg Bregzita, prema oceni nemačke "Commerzbank AG" i austrijske "Raiffeisen Bank International AG".

Obe banke preporučuju klijentima kupovinu srpskih obveznica, kojima pogoduju vladini planovi za reformu ekonomije, što stvara osnovu za podizanje njihovog kreditnog rejtinga.

Čak i ako Britanci glasaju 23. juna za ostanak u EU, srpski dug će i dalje biti na dobitku nakon što je prošlomesečna izborna pobeda potvrdila mandat vladi da ubrza proces pridruživanja EU do 2020. godine, prema oceni "Commerzbank".

- Srbija je u poziciji da manje izgubi - izjavio je Simon Kijano-Evans, glavni strateg za tržišta u usponu te banke, sa sedištem u Londonu, koji preporučuje kupovinu srpskih obveznica s rokom dospeća 2021. umesto poljskih sa sličnim rokom.

Mada su u Raiffeisen bank optimisti u pogledu srpskih dužničkih hartija, ipak smatraju da zemlja nije potpuno imuna na izvesno prelivanje uticaja od Bregzita, dodaje se u tekstu.

Preporuka te banke za kupovinu srpskih tromesečnih obveznica više je povezana za ishod izbora prošlog meseca nego za relativno manju izloženost zemlje prema efektima Bregzita, kaže Gintaras Šlizijus, strateg banke sa sedištem u Beču.

Srpska napredna stranka premijera Aleksandra Vučića obećala je da će osloboditi javni bilans tereta gubitaka više od 500 državnih preduzeća i da će srezati broj zaposlenih u javnom sektoru, što je zahtev iz aranžmana iz predostrožnosti koji Srbija ima sa MMF-om, da bi zemlji bila na raspolaganju kreditna linija od 1,2 mlrd USD kako bi poduprla stanje državnih finansija, navodi se u tekstu agencije "Bloomberg".
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.