NavMenu

Cena struje u Nemačkoj otišla u minus, potrošačima plaćano da troše

Izvor: Radio 021 Sreda, 11.05.2016. 13:40
Komentari
Podeli

U nedelju, 8. maja, Nemačka je dostigla novi rekord u eri obnovljivih izvora energije.Zahvaljujući sunčanom i vetrovitom danu, u jednom trenutku, oko jedan čas posle podne, iz svih obnovljivih kapaciteta u zemlji snabdevano je 87% trenutne potrošnje.

Nemački vetroparkovi, hidro i postrojenja na biomasu proizvodila su u tom momentu 55 gigavata električne energije, dok je potrošnja iznosila 63 gigavata. Cene struje su nekoliko sati bile negativne, što znači da je potrošačima zapravo bilo plaćeno da koriste električnu energiju.

Prošle godine udeo obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji struje u Nemačkoj dostigao je 33%, a sa uključivanjem novih "zelenih" postrojenja taj procenat će se i povećati.

- Imamo sve veći udeo obnovljive energije svake godine. Energetski sistem se na to dobro adaptirao. Ovih dana se pokazuje da sistem sa velikim udelom obnovljive energije dobro radi - kaže Kristof Podvils iz nemačke organizacije Agora Energivende.

Kritičari tvrde da će zbog dnevnih pikova i skokova i padova u proizvodnji, kako sunce izlazi i zalazi i vetrovi duvaju i prestaju, obnovljiva energija uvek imati samo delimičnu ulogu u obezbeđivanju električne energije u velikim ekonomijama.

Nemačka planira da do 2050. u potpunosti pređe obnovljive izvore energije a Danske vetroturbine već sada u nekom momentu proizvode više struje nego što je potrošnja u celoj zemlji, pa njome snabdeva Nemačku, Norvešku i Švedsku.

Međutim, nemački energetski višak u nedelju nije sasvim dobra vest. Sistem je i dalje previše rigidan da proizvođači energije i potrošači brzo reaguju na cenovne signale. Iako su elektrane na gas isključene, nuklearne i elektrane na ugalj ne mogu biti tako brzo isključene, pa su ostale da rade i morale da plate za prodatu struju u mreži tokom nekoliko sati, dok su industrijska postrojenja, rafinerije i livnice zaradile novac trošeći električnu energiju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.