NavMenu

Od početka godine četiri žalbe na robu iz Srbije - Neophodan novi Zakon o bezbednosti hrane

Izvor: Alo Sreda, 11.05.2016. 15:45
Komentari
Podeli
(Foto: anawat sudchanham/shutterstock.com)
Evropske zemlje četiri puta su se od početka godine žalile na prehrambene proizvode uvezene iz Srbije. Slovenija je čak povukla jedan naš proizvod sa svog tržišta i javno upozorila na prisustvo nedozvoljenih supstanci.

Prema podacima Sistema brzog upozoravanja u oblasti hrane za ljude i životinje (RASFF), od početka godine stigle su tri prijave u vezi sa robom iz Srbije. Tako je u januaru Švajcarska prijavila da kukuruz iz Srbije sadrži mikotoskin (zearalenon i deoksinivalenol). Ta zemlja je ograničila distribuciju tog kukuruza i odmah obavestila našu zemlju.

Nakon toga, Slovenija je u februaru prijavila da je u crvenoj paprici u prahu iz Srbije prisutan neopredeljeni gluten, zbog čega su odmah izdali javno upozorenje i proizvod povukli sa tržišta.

Slovenija je imala još jednu prijavu zbog proizvoda iz Srbije, te su u martu prijavili prisustvo aflatoksina u kukuruzu iz Srbije. No, neki ozbiljniji koraci po tom pitanju nisu preduzeti.

I Hrvatska je pre nedelju dana prijavila da je iz Srbije stigla pošiljka mekog sira sa prisustvom stafilokoka. Oni su odmah informisali vlasti, ograničili distribuciju tog proizvoda i obavestili našu državu.

Iz Ministarstva poljoprivrede pak ocenjuju da broj žalbi nije zabrinjavajući. - Broj notifikacija varira u odnosu na vrstu proizvoda, nađenu opasnost i navedenu zemlju, te tako, recimo, Hrvatska ima od 4. januara do danas nešto manje od 16 notifikacija, Danska je od ukupno 77 bila označena u RASFF sistemu 13 puta, Nemačka od ukupno 100 notifikacija je bila direktno odgovorna za oko 20. Tako se broj notifikacija koje se odnose na Srbiju ne može smatrati velikim - naveli su u Ministarstvu.

(Foto: smereka/shutterstock.com)
Kako dodaju, na osnovu do sada dobijenih podataka sa portala EK, kao i izvršenih kontrola Uprave za zaštitu bilja, fitosanitarne inspekcije, izvoz iz Srbije nije ugrožen i da je Srbija je svaki put brzo i odlučno reagovala.

Da bi kontrola hrane u Srbiji morala da bude bolja, smatra Vojislav Stanković, agrarni analitičar. - Iako taj broj prijava nije velik, mi svakako moramo doneti novi Zakon o bezbednosti hrane i formirati nadzorno telo koje će se baviti primenom tog zakona. Nažalost, još nismo uspeli da nacionalnu laboratoriju snabdemo savremenom opremom i obučenim kadrom, zbog čega gubimo korak sa EU - kazao je on.

Problem zbog ulja flaširanog u Srbiji

Slovenija je maja meseca prijavila RASFF-u i organsko hladno ceđeno ulje konoplje iz Rumunije, a koje je flaširano u Srbiji. U njemu su primećeni industrijski zagađivači (policiklični aromatični ugljovodonik), te su povukli proizvod, izdali upozorenje i zatražili zvaničnu kontrolu tržišta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.