NavMenu

Srbija uskoro dobija Nacionalni okvir kvalifikacija - Šta osoba ume da uradi, ne koju školsku spremu ima

Izvor: Blic Utorak, 10.05.2016. 14:14
Komentari
Podeli
(Foto: Syda Productions/shutterstock.com)
Najkasnije do kraja godine ili početkom sledeće, Srbija bi trebalo da dobije Nacionalni okvir kvalifikacija. Koristi od toga trebalo da bi da imaju i učenici i studenti, ali i privreda. Kvalifikacija, naime, treba da pokaže šta određena osoba ume i može da uradi, a ne samo koju školsku spremu ima i koju školu je završila.

- NOKS treba da podupre reformske procese kojima će se unaprediti obrazovni sistem, tako da iz njega izlaze kompetentni pojedinci koji mogu da odgovore na potrebe tržišta rada, društva kao celine, ali i da zadovolje svoje lične potrebe - kazala je posebni savetnik ministra prosvete Mirjana Bojanić.

Na pitanje ima li zanimanja kojima se ljudi mogu baviti i bez posebnih kvalifikacija, ona je odgovorila da je osnovna premisa da svako treba da radi posao za koji je kvalifikovan.

- Svi očekujemo da lekar koji nas leči ima odgovarajuću kvalifikaciju, a to podrazumeva da ima odgovarajuća znanja, veštine, stavove i sposobnosti. Isti princip važi za kvalifikacije na svim nivoima. Individualni poljoprivredni proizvođač mora da zna svojstva pesticida i đubriva, mora da ih koristi na način i u skladu sa uputstvima. U suprotnom, posledice su velike - objasnila je Bojanić.

Okvir kvalifikacija će, kako kaže, pomoći učenicima i studentima da bolje razumeju mogućnosti koje im pruža obrazovni sistem, imaće veću mobilnost, horizontalnu i vertikalnu, kroz obrazovni sistem.

- NOKS će obezbediti prepoznavanje i priznavanje neformalnog i informalnog učenja, ali i uporedivost i prepoznatljivost kvalifikacija stečenih u Srbiji sa onima stečenim u drugim zeljama, kao i obrnuto. Od poslodavaca se očekuje da se aktivno uključe i daju svoj doprinos razvoju obrazovanja, a za uzvrat će dobiti odgovarajuću kvalifikovanu radnu snagu - kazala je posebna savetnica ministra.

(Foto: Ivana Vuksa)
Na pitanje da li to znači da će donošenje zakona o NOKS označiti i početak kraja hiperprodukcije zanimanja koja nisu tražena i istovremeno stvaranja kadrova potrebnih srpskoj privredi i društvu, Mirjana Bojanić odgovara - "Da, na duge staze".

Ovim zakonom bi, naime, trebalo da bude uspostavljeno socijalno partnerstva sa privredom i svim produktivnim delovima društva, koje sada ne postoji.

- Mehanizam socijalnog partnerstva na nacionalnom nivou oličen je u sektorskim većima. Sektorska veća će većinom činiti predstavnici najboljih poslodavaca (preduzeća i ustanova) u sektorima i oni su ti koji treba da kažu koje i kakve kvalifikacije im trebaju. Ovaj mehanizam sada ne postoji i njegova izgradnja je isto proces koji će da traje. Ali ono što treba reći jeste da obrazovanje očekuje aktivnu ulogu poslodavaca u ovom procesu - zaključila je Mirjana Bojanić.

ŠTA SU KVALIFIKACIJE, A ŠTA JE ZANIMANJE

- Kvalifikacije pripadaju svetu obrazovanja, a zanimanja svetu rada. Kvalifikacija je formalno priznanje učenjem stečenih kompetencija, a zanimanje predstavlja skup srodnih i međusobno povezanih grupa poslova i zadataka, bez obzira na granu delatnosti. Kvalifikacije se razvijaju na osnovu opisa rada, ali jedna kvalifikacija može da osposobi za rad u više zanimanja - objasnila je Mirjana Bojanić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.