Izvor: Tanjug | Utorak, 10.05.2016.| 16:00
Izdvojite članak Odštampajte vest

"British American Tobacco" otvorio novi pogon za proizvodnju cigareta u Vranju

Nova proizvodna linija najvećeg britanskog investitora u Srbiji, kompanije "British American Tobacco" (BAT), svečano je danas otvorena u Vranju, a u rad je pustio premijer Aleksandar Vučić.

Otvaranjem pogona vrednog 5 mil EUR, kompanija BAT je za 40% uvećala svoje kapacitete i postala proizvodni centar zemalja članica CEFTA sporazuma.

Pored premijera, svečanosti su prisustvovali visoki predstavnici kompanije, regionalni direktor za Zapadnu Evropu Nareš Seti, generalni direktor za Centralnu Evropu Ričard Vidman, generalni direktor za Srbiju i Crnu Goru Tanos Trimis, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, kao i brojni predstavnici privrednog i javnog života Srbije.

"British American Tobacco" je posle uspešne privatizacije jedne od najuglednijih domaćih duvanskih fabrika postao jedan od najznačajnijih stranih investitora u Srbiji. Od dolaska na domaće tržište, kompanija je u budžet Republike Srbije uplatila više od milijardu evra, dok je direktna investicija iznosila više od 200 mil EUR, od čega je 120 mil EUR uloženo u kupovinu i modernizaciju fabrike u Vranju.

Kompanija BAT osnovana je 1902. i vodeća je multinacionalna duvanska kompanija na svetu sa više od 200 brendova i prisutna je na skoro svim tržištima gde zapošljava oko 58.000 radnika.

U 2015. BAT je prodao 663 milijardi cigareta proizvedenih u 44 fabrike, u 41 zemlji širom sveta. Prošle godine ostvario je ukupan prihod od 41 milijarde funti, od čega je gotovo 30 milijardi funti uloženo u budžete država širom sveta, dok operativni profit kompanije iznosi 4,5 milijardi funti.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.