Izvor: Tanjug | Četvrtak, 13.12.2007.| 08:57
Izdvojite članak Odštampajte vest

Strateško partnerstvo "Goše", "Škode" i "Pars nove"

(Foto: b)

U Ambasadi Češke Republike u Beogradu predstavljeno je strateško partnerstvo u oblasti proizvodnje šinskih vozila između čeških kompanija "Škoda transportation" i "Pars nova", sa fabrikom šinskih vozila "Goša" iz Smederevske Palanke.

Direktor prodaje grupacije "Škoda transportation" iz Plzenja Tomaš Holi (Holy) je rekao da je, na osnovu zajedničkih interesa i komplementarnih proizvodnih programa, a radi što uspešnijeg nastupa na tržištu Srbije i drugih zemalja, formirano udruženje ove tri kompanije koje bi trebalo da preraste u konzorcijum.

Rukovodilac trgovinsko-ekonomskog odeljenja Ambasade Češke Svjatopluk Čeh (Svatopluk Čech) je naglasio da Češka Republika smatra Srbiju prioritetnim partnerom kako u oblasti spoljne politike, tako i ekonomskih odnosa, ukazujući da robna razmena dve zemlje ide uzlaznom linijom.

U 2006. godini je, kako je predočio, robna razmena između Češke i Srbije dostigla 280 mil EUR, ali bi mogla biti i daleko veća. Od toga je 200 miliona bio češki izvoz u Srbiju, a 80 mil EUR srpski izvoz u Češku, dok se ove godine, prema nekim preliminarnim češkim pokazateljima, očekuje obrnuta srazmera u korist Srbije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.