Izvor: Novosti | Ponedeljak, 09.05.2016.| 08:53
Izdvojite članak Odštampajte vest

Četiri firme zainteresovane za izgradnju i upravljanje novom autobuskom stanicom u Beogradu

(Foto: Milica Stevuljević)
Poslednjeg dana aprila istekao je rok zainteresovanim ponuđačima da se jave na neobavezujući poziv grada Beograda za izgradnju i upravljanje novom autobuskom stanicom.

- Do predviđenog roka stigla su četiri pisma o zainteresovanosti. Kao i sa drugim postupcima koje grad sprovodi na ovaj način, u ovoj fazi postupka nije moguće otkriti imena zainteresovanih firmi - kažu u kabinetu gradonačelnika.

Ponuđači koji vide interes u ovom projektu i poslali su ponude moraju da popune i izjavu poverljivosti. U kabinetu objašnjavaju da se "u skladu sa praksom u sličnim postupcima, kao što je, na primer, postupak privatizacije, izjava o poverljivosti potpisuje uvek kada se dobije pristup poverljivim informacijama i to nije u vezi sa tim da li je poziv javan ili ne".

Izgradnju autobuske stanice gradonačelnik Siniša Mali najavio je za proleće 2017. godine. Prvi čovek glavnog grada tvrdi da to nikako ne znači gašenje "Beogradske autobuske stanice" (BAS), niti "Laste". Sigurno je jedino da BAS neće biti izmešten sa postojeće lokacije dok se ne uradi nova stanica u Bloku 42, a to je planirano za kraj 2018. godine.

Pošto grad traži partnera za izgradnju nove stanice, pitanje je šta će biti sa "Lastom" i BAS-om. Njihov opstanak se dovodi u pitanje ukoliko se zna da je planirano uklanjanje postojećih objekata, a da grad traži partnera za novu stanicu.

Iako bi pomenuta preduzeća mogla biti potencijalni partneri, otvorena su vrata i drugim, domaćim i stranim firmama. Iz izbora grada domaći veterani mogli bi lako da otpadnu.

Ni u "Lasti" niti u BAS-u nisu želeli da komentarišu ništa na temu sopstvene egzistencije.

Upravljanje

Potencijalni investitor, pored terminala, upravljao bi i pratećim komercijalnim sadržajima - parkingom i poslovnim prostorom. Izgradnju nove autobuske stanice će finansirati grad. Vrednost radova, u kojima će pomoći i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), iznosi 20 mil EUR, a idejno rešenje projekta izabrano je na konkursu 2014. godine.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.