Izvor: kurir | Petak, 06.05.2016.| 09:22
Izdvojite članak Odštampajte vest

Igračke i odeća najopasnija roba - Onlajn kupovina otežava kontrolu uvoza nebezbednih proizvoda

(Foto: irin-k/shutterstock.com)
Garderoba i igračke izazvale su tokom prošle godine najviše uzbuna zbog štetnosti širom evropskog tržišta, pokazao je najnoviji izveštaj Evropske komisije o registrovanim opasnim proizvodima za 2015. godinu.

U izveštaju je navedeno da je lane prijavljeno više od 2.000 nebezbednih proizvoda, više od polovine opasne robe dolazi iz Kine, kao i da promet štetne robe posebno pospešuje sve učestalija kupovina preko interneta širom sveta. Najčešće prijavljene anomalije odnose se na štetne hemikalije, opasnost od povreda, gušenja ili izazivanja požara.

Predmeti poput nakita proizvedenog od teških metala, kao što su nikl i olovo, bili su najčešći razlog za upozorenje, kao i igračke koje sadrže ftalate (omekšivače plastike koji mogu izazvati sterilitet).

Štetni proizvodi dolaze iz Evrope i u Srbiji, ali Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, objašnjava da za nas apeli Evropske komisije ne važe jednako kao za zemlje članice EU.

- Kad sistem za brzo upozoravanje proglasi da su određeni proizvodi nebezbedni, Vlada Srbije je dužna da u roku od 30 dana proglasi da je taj proizvod nebezbedan i u Srbiji. Međutim, s obzirom na to da Srbija nije članica EU, mi nemamo pravni osnov da taj proizvod povučemo iz Srbije - ističe Papović.

U Ministarstvu trgovine kažu da se tokom 2015. od ukupnog broja proizvoda čiji je promet zabranjen, odnosno povučen sa tržišta 41% odnosio na opremu za decu, a 26% uvezenih proizvoda je na naše tržište stiglo iz Kine.

- Tržišna inspekcija vrši inspekcijski nadzor nad prometom i proizvodnjom garderobe namenjene deci sa aspekta tehničke usaglašenosti i bezbednosti proizvoda. Tako je tržišna inspekcija tokom 2015. zabranila promet dečje garderobe koja nije zadovoljavala standarde bezbednosti odeće za decu - rekli su u Ministarstvu.
Inače, u 2015. je evropski sistem, kojim je obuhvaćena 31 zemlja, zabeležio 2.072 upozorenja i 2.745 propratnih mera.

- Sistem brzog upozoravanja je pomogao nadležnim organima da povuku opasne proizvode s tržišta širom Evrope. Suočeni smo sa još dva izazova - kupovina sa interneta koja podrazumeva direktnu dostavu na kućnu adresu i velika zastupljenost kineskih proizvoda, zbog kojih je aktiviran sistem brzog upozoravanja - izjavila je Vera Jurova iz EK.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.