NavMenu

Interkopeks želi da gradi 8 mini hidrocentrala u Ljuboviji, 12 mil EUR, isplativost investicije za 10 godina

Izvor: Pregled Četvrtak, 30.06.2005. 12:01
Komentari
Podeli


Planinske rečice Ljuboviđa i Trešnjica, desne pritoke Drine na putu su da postanu interesantne i za proizvodnju el.energije. Naime «Interkopeks» iz Ljubovije, planira u kanjonu ove dve reke izgradnju čak 8 mini hidroelektrana, ukupne snage od 17 MW. Pojedinačne centrale bi imale snagu od 200 KW, pa do 5 MW, a strujom bi mogli da zadovolje opštinu Ljuboviju.

Ukupna investicija je 12.390.000 evra. Samo od prodaje struje investicija se isplaćuje za 10 god. Naravno, tu treba uključiti uzgoj ribe (zlatovčice, malog i velikog siga i potočne pastrmke) i rakova u jezerima, pa lovni turizam... Izračunali su da je neto dobit godišnje 2 mil. EUR. Dodatni efekti su dvogodišnje, koliko bi trajala gradnja, angažovanje građevinske operative. Istovremeno bi se eliminisale bujice i unos velike količine peska i mulja u Zvorničko jezero.

Po projektima i građevinsim elaboratima koje su sačinile naše eminentne kuće «Jaroslav Černi», Građevinska direkcija Srbije i Ekonomski institut, najveće jezero biće na Ljuboviđi, na lokaciji Sklop, i imaće površinu od 120 hektara. Dužina jezera biće 4 km., a u njemu će se nalaziti 11 mil.m³ vode, a turbine snage 2 MW, će proizvoditi 5,2 mil k+KWh struje. Zanimljivo je da je na mestu gde će biti brana najvećeg jezera kanjon Ljuboviđe širok samo 35 m., a toliko će biti visoka betonska brana.

«Interkopeks» u svom sastavu ima i hladnjaču, u selu Uzovnica, kapaciteta 800 t. maline.

«Iterkopeks» izvozi na tržišta Francuske, Austrije i Nemačke, a ove godine očekuje i prodaju azbukovačke maline u Švajcarskoj.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.