Izvor: Politika | Utorak, 03.05.2016.| 11:08
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nova aerodromska zgrada od kaponira na Ponikvama - Komercijalni letovi od avgusta 2016.

Ilustracija
Aerodrom Ponikve kod Užica dobio je krajem aprila novu aerodromsku zgradu, nužan preduslov za početak civilnog redovnog avio-saobraćaja u ovoj nekad vojnoj vazdušnoj luci. Niklo je, ulaganjima države, za samo dva meseca zdanje savremenog izgleda za prihvat putnika, po kome je spolja nemoguće prepoznati da je napravljeno od betonskog kaponira, nevelikog zidanog vojnog objekta u kome su se nekad, posle leta, parkirali avioni naše vojske, pa i "migovi".

Tek ulaskom u aerodromsku zgradu (površine oko 500 kvadrata), gde je već delom opremljen prostor za carinske procedure, čekiranje karata, kancelarije, restoran i drugo, moguće je primetiti kako su moderni materijali vešto ugrađeni sa betonom od starog kaponira. Prošlo i sadašnje u preplitanju, jedinstvena atrakcija planinskog aerodroma na koji, pored manjih letelica, od jeseni treba da sleću i veći avioni.

Direktor užičkog JP "Aerodrom Ponikve" Saša Savić kaže za "Politiku" da je poduhvat ostvaren kada je Vlada Srbije početkom godine prepoznala značaj i mogućnosti ovog aerodroma za ceo region, pa uložila znatna sredstva. Originalnu zamisao, da se zgrada pravi u nekadašnjem kaponiru, dao je naš proslavljeni reditelj Emir Kusturica, čiji se Drvengrad nalazi nedaleko odavde.

Premijer Vučić je, po obilasku Aerodroma Ponikve, pred Užičanima na trgu rekao da će krajem avgusta biti otvoren za saobraćaj i da će moći da primi sve moderne avione.

Uskoro će užički aerodrom biti ograđen i sa preko devet kilometara ograde, imaće i svetlosne sisteme za noćne letove, a pominje se i asfaltiranje cele piste. Vlada Srbije će i to pomoći, pri čemu Ponikvama stalno izlaze u susret beogradski aerodrom i Direktorat civilnog vazduhoplovstva.

– Kad sve to bude završeno Ponikve će biti aktivirane za komercijalne letove. Interesovanja ima, posebno inostranih turista koji bi da dođu na Zlatibor ili u Mokru Goru. Mi smo već u saradnji s hotelom "Mona" na Zlatiboru razmatrali mogućnosti za promotivne letove sa Ponikava do nekih evropskih država (Kipra, Grčke, Rusije, Slovenije), ne samo manjih letelica već i "boeinga" sa 150 sedišta. Uspe li to, tokom naredne godine zaživeće turistički čarter letovi. Takođe, ima interesovanja stranih investitora da u aerodromskom kompleksu Ponikava otpočnu svoju proizvodnju – kaže Saša Savić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.