NavMenu

Veliki rast dobiti i prihoda kompanije "Facebook" - Čista zarada u prvom kvartalu 1,5 mlrd USD

Izvor: Tanjug Četvrtak, 28.04.2016. 17:02
Komentari
Podeli
(Foto: SergeyP/shutterstock.com)
Američka kompanija "Facebook" utrostručila je dobit u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti lanjski period, na 1,5 mlrd USD, pošto su prihodi skočili na astronomskih 5,4 mlrd USD sa 3,5 mlrd ostvarenih u prva tri meseca 2015.

Glavni razlog ovako ubrzanog tempa rasta leži u povećanju prodaje oglasnog prostora. Više od 80% ukupnog prihoda kompanije potiče od mobilnog oglašavanja, u odnosu na 73% u istom periodu godinu ranije. Prihodi od oglašavanja su, naime, porasli za 56,8% na 5,2 mlrd USD. Prema procenama, udeo kompanije "Facebook" na globalnom tržištu digitalnog oglašavanja, vrednom oko 186 mlrd USD, mogao bi da dostigne 12% ove godine.

Najveća globalna društvena mreža je na kraju prvog kvartala imala 1,65 milijardi aktivnih mesecnih korisnika u svetu, ili za 15% više nego godinu dana pre.

Cena akcija skočila je u četvrtak, 28. aprila, za gotovo 10%, na rekordnih 118 USD, što je skoro trostruko više u odnosu na cenu u inicijalnoj javnoj ponudi (IPO) pre četiri godine.

Iz kompanije "Facebook" su takođe saopštili da je predloženo izdavanje nove, "C" klase akcija. Ako predlog bude odobren, akcionari će dobiti dve akcije klase "C" za svaku akciju klase "A" ili "B" koju poseduju. To bi moglo da omogući vlasniku i direktoru Marku Zakerbergu, koji poklanja znatan deo svog bogatstva u dobrotvorne svrhe, da proda deo svojih akcija bez prava glasa a da ne izgubi kontrolu nad kompanijom.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.