NavMenu

Grad Beograd dobio više planova generalne i detaljne regulacije - U Bloku 42 gradiće se autobuska stanica i tri kule od po sto metara visine

Izvor: eKapija Subota, 30.04.2016. 18:27
Komentari
Podeli
Skupština grada Beograda usvojila je u četvrtak, 28. aprila, 25 planova generalne ili detaljne regulacije i donela odluke o izradi još četiri nova plana.

Prema rečima pomoćnice sekretara za urbanizam i građevinske poslove Svetlane Jovičinac, šest planova se odnosi na infrastrukturne mreže i objekte, od čega se jedan od važnijih tiče spoljne magistralne tangente, a drugi generalne regulacije objekata i vodova sistema daljinskog grejanja.

– Preostalih sedamnaest planova odnosi se na čitava naselja ili delove i pojedine blokove u njima. Za 14 njih sredstva je obezbedila Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, a ostale su finansirala zainteresovana javna preduzeća ili investitori – istakla je ona.

Trinaest planova je uradio Urbanistički zavod Beograda. Za sve njih sprovedena je zakonska i podzakonska procedura, stručne kontrole i javni uvid.

Gradska skupština donela je plan generalne regulacije za naselje Ugrinovci, te planove detaljne regulacije za kompleks autobuske i železničke stanice u Bloku 42, regulacije Bloka 51, kao i za delove opština Novi Beograd, Zemun, Palilula, Stari grad, Savski venac, Vračar, Zvezdara, Voždovac, Rakovica, Čukarica, Grocka, Lazarevac i Obrenovac. Donet je i plan detaljne regulacije fekalnog kolektora od sela Rakovica do postojećeg kolektora u Resniku, kao i regulacija Rakovičkog i Miloševog potoka. Takođe su, između ostalog, usvojeni i planovi za primarne objekte Bolečkog kanalizacionog sistema, prva faza, i regulacije sportsko-rekreativne zone Očaga u Lazarevcu.

Usvajanje Plana detaljne regulacije za Blok 42 osnov za brže premeštanje autobuske stanice

Glavni gradski urbanista Milutin Folić je ocenio kao najznačajnije donošenje plan detaljne regulacije kompleksa autobuske i železničke stanice u Bloku 42 na Novom Beogradu i naglasio da je to osnov za brže izmeštanje autobuske stanice iz Karađorđeve ulice.

Kako je istakao, usvajanje ovog dokumenta znači konačno pomeranje stvari sa mrtve tačke.

- Izradi ovog plana prethodio je javni urbanistički konkurs na kome su izabrana najkvalitetnija rešenja za saobraćajni terminal sa pratećim sadržajima u bloku 42 - istakao je Folić i dodao da plan obuhvata površinu od 36,6 hektara.

Milutin Folić je rekao da je cilj dobro organizovane autobuske stanice da se na jednom mestu ponudi organizovana i kvalitetna usluga korisnicima.

- Ovim predlogom je obezbeđeno ukupno 135 perona i još minimum 53 parking mesta za duže zadržavanje autobusa. Plan predviđa izgradnju tri kule visine od po 100 metara, a ova lokacija je ocenjena kao povoljna za izgradnju visokih objekata. Jedna kula biće izgrađena na prostoru današnjeg buvljaka, druga na mestu gde je bila replika Terazija, a treća prema naselju Belvil - rekao je Folić i istakao da je na ovom prostoru planiran i podzemni javni parking.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.