NavMenu

"Atlantic Grupa" nastavlja internacionalizaciju poslovanja - U prvom kvartalu 154 mil EUR prihoda od prodaje

Izvor: eKapija Četvrtak, 28.04.2016. 13:05
Komentari
Podeli
(Foto: atlantic.hr)
"Atlantic Grupa" je u prvom tromesečju 2016. godine ostvarila 154 mil EUR prihoda od prodaje, što je u nivou prihoda ostvarenih u istom periodu prošle godine. Dobit pre kamata i poreza (EBIT) manja je za 5,1%, najviše zbog ulaganja vezanih za pokretanje vlastite distribucije u Nemačkoj i Austriji, kao i nepovoljnog kretanja kursa stranih valuta, i iznosi 9,3 mil EUR. Neto dobit nakon manjinskih interesa iznosi 6 mil EUR i veća je za 1,6% u odnosu na prvo tromesečje 2015.

Među važnim poslovnim događajima u prva tri meseca 2016. ističe se dovršavanje priprema za širenje poslovanja u Nemačkoj i Austriji, gde je "Atlantic Grupa" krajem 2015. osnovala vlastite distributivne kompanije sa namerom značajnijeg ulistavanja odabranog asortimana vlastitih brendova kod ključnih kupaca na ovim tržištima.

- Nakon odličnih rezultata ostvarenih u prošloj godini "Atlantic Grupa" nastavlja da sprovodi strategiju dalje internacionalizacije poslovanja širenjem distributivne mreže na nova tržišta. Konačni cilj ovako definisane strategije je značajno povećanje udela van regionalnih tržišta u ukupnom prihodu kompanije. Istovremeno nastavljamo sa razvojem ukupnog poslovanja, otvaranjem novih specijalizovanih prodavnica "Farmacia", lansiranjem novih proizvoda i razvojem portfolija, osvajanjem novih tržišta, kao i nesmanjenim fokusom na razvoj distributivne mreže u regionu. U nastavku 2016. godine nastavićemo sa aktivnim upravljanjem rizicima i optimizacijom poslovanja, kao i upravljanjem finansijskim obavezama kompanije - rekao je Emil Tedeski, predsednik Uprave "Atlantic Grupe".

Posmatrajući strukturu prihoda od prodaje, ukupnom rastu "Atlantic Grupe" u prvom kvartalu 2016. godine najviše su doprineli Strateško poslovno područje Delikatesni namazi rastom od 22,3% i Strateško poslovno područje Slatko i slano sa rastom od 3,2%, Strateški distributivni region HoReCa sa rastom od 19,8%, Distributivno područje Slovenija sa rastom od 7,8% i Strateško distributivno područje Hrvatska sa rastom od 3,8%. Kafa se sa 18,6% udela i 28,7 mil EUR ističe kao najveća pojedinačna kategorija u ukupnim prihodima od prodaje.

Posmatrano po tržištima, najveći rast od 8,9% ostvaren je na tržištu Slovenije koja u ukupnom prihodu učestvuje sa 17%, sledi tržište BiH sa rastom od 8,5%, koje je sa udelom od 7,5% četvrto po veličini tržište "Atlantic Grupe", i pojedinačno najveće tržište Hrvatske sa udelom od 26,6% i rastom od 2,8%. Sopstvene robne marke "Atlantic Grupe" učestvuju u prodaji sa 64,8%, distribucija proizvoda robnih marki principala sa 20,5%, apotekarski lanac "Farmacia" sa 7,4%, dok proizvodi koje "Atlantic Grupa" proizvodi kao privatne robne marke za velike poslovne sisteme u zemlji i inostranstvu u ukupnom prihodu od prodaje učestvuju sa 7,4%.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.