Izvor: RTS | Sreda, 27.04.2016.| 09:56

Klanica "Mitros" u Sremskoj Mitrovici u maju počinje otkup svinja - Za uspešnu saradnju stočarima neophodna podrška države

(Foto: racorn/shutterstock.com)
U novootvorenoj klanici "Mitros" u Sremskoj Mitrovici, kako je najavljeno, u maju se očekuje početak otkupa svinja i prerada mesa. U novoj klanici je i nova savremena mašina koja će svinjske polutke klasirati po kvalitetu. To ne plaši stočare.

U obnovljenim objektima sa najsavremenijom tehnologijom u klaničnoj industriji su i radnici "Mitrosa" koji ovu fabriku nisu napuštali ni u stečaju, kada su godišnje dobijali samo jednu platu.

- Radim od 1984. godine, sve do sada. Čak i u stečaju koji je trajao pet godina, jedva smo dočekali da fabrika ponovo radi - navodi Stevan Dokmanović iz Sremske Mitrovice.

Dnevno se za posao u "Mitrosu" prijavi više od 20 kandidata. Do sada su obavljeni i razgovori sa oko 1.200 stočara kojima je ponuđena saradnja.

- Za uzgajivače svinja, nesumnjivo da 'Mitros' predstavlja sigurno tržište, stabilnu cenu, što je najvažnije za njih da mogu da planiraju proizvodnju u dužem vremenskom periodu - objašnjava Branislav Nedimović, gradonačelnik Sremske Mitrovice.

U novoj klanici je i nova savremena mašina koja će svinjske polutke klasirati po kvalitetu.

- Jasno će se platiti po kvalitetu, po procentu mesnatosti, a biće isplata u periodu od dva do tri dana. Čuo sam od tih ljudi da je cena 1,6 EUR, po merenju tople polutke na bazi 56 odsto mesnatosti - kaže Milovan Ivanković, uzgajivač svinja iz "Zasavice".

Plaćenja po kvalitetu, a ne kao do sada po kilogramu, ne plaši ni stočare iz Mačve. Zbog lošeg iskustva sa klaničarima prethodnih godina, neki od njih su i nepoverljivi.

- Tu sam planirao novi objekat za 600 svinja, i ovih 400, da imam 900 u turnusu, ako bi počela neka bolja vremena za ovo svinjarstvo. Sad trenutno se po svinji gubi tri do četiri hiljade na ovu cenu od 110-120 dinara - naglašava Željko Milutinović iz Drenovca.

Kada počne da radi, klanica će samo u jednoj smeni prerađivati više od 1.000 tovljenika. Za te potrebe, u ovom kraju, svinja nema dovoljno.

- Situacija trenutno nije dobra, proizvodnja se smanjuje, a mi se nadamo da će ovo pre svega da zaustavi dalji pad, da će proizvodnja da se održi i u dogledno vreme da se vrati na onaj nivo za koji postoje uslovi u Mačvi - objašnjava Zoran Kozlina, PSSS saradnik za stočarstvo.

Da bi podmirili potrebe "Mitrosa" i napunili prazne obore, u obnovi i proširenju proizvodnje i izgradnji centara za odgoj prasadi i krmača, stočari iz Mačve i Srema očekuju pomoć države.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.