Izvor: eKapija | Sreda, 27.04.2016.| 09:27
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Atlantic Grupa" razmatra preuzimanje "Podravke" - Većinski udeo sada vredi oko 160 mil EUR

(Foto: atlantic.hr)
Privatizacija dela državnih preduzeća kako bi se smanjio javni dug jedan je od proklamovanih ciljeva Vlade Hrvatske. Uz neke turističke kompanije u tom kontekstu najčešće se spominje koprivnička "Podravka" jer se procenjuje da bi prodajom udela u tim društvima država relativno brzo mogla doći do novca.

Iz "Atlantic Grupe" potvrđuju da su spremni za akviziciju "Podravke", koju su neuspešno već pokušali da kupe pre sedam godina. U toj kompaniji kažu da, kao snažna regionalna prehrambena kompanija s razvijenom distribucijskom platformom, mogu biti konsolidator prehrambene industrije u regionu jugoistočne Evrope, pa i šire.

- Ako zainteresovane strane u "Podravki", uključujući državu, odluče da prodaju većinski udeo u kompaniji, "Atlantic Grupa" će ovu mogućnost razmotriti u kontekstu snaženja na regionalnom tržištu, kao i strategije internacionalizacije koja nam je trenutno u fokusu - navode u toj kompaniji, a prenose hrvatski mediji.

U vlasničkoj strukturi "Podravke" dominantnu ulogu uz državu imaju penzijski fondovi. Država i njeni penzijski fondovi kontrolišu 25,4% deonica "Podravke", a četiri obavezna penzijska fonda raspolažu sa oko 38% deonica.

Prema cenama na Zagrebačkoj berzi, državni udeo na tržištu vredi oko 600 miliona kuna (80 mil EUR), a za preuzimanje većinskog udela "Atlantic" bi morao da izdvoji najmanje 1,2 milijarde kuna (160 mil EUR).
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.