Izvor: eKapija | Utorak, 26.04.2016.| 19:11
Izdvojite članak Odštampajte vest

Koji alat je dozvoljen za privredni, a koji za rekreativni ribolov?

(Foto: Alexander Lukatskiy/shutterstock.com)
Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine donelo je Pravilnik o načinu, alatima i sredstvima kojima se obavlja privredni ribolov, kao i o načinu, alatima, opremi i sredstvima kojima se obavlja rekreativni ribolov.

Kako predviđa Pravilnik, privredni ribolov obavlja se mrežarskim, udičarskim i samolovnim alatima i sredstvima, tako da se od mrežarskih alata ne mogu koristiti obruč, košara, zavesa ili drljača, a od udičarskih grabulja, trokraka udica, samica i pampurski struk.

Stajaći mrežarski alati i samolovni alati ne koriste se od 1. marta do 15. juna. Stajaći mrežarski alati koriste se u vremenu od 17,00 do 8,00 časova u periodu letnjeg računanja vremena, a u periodu zimskog računanja vremena koriste se bez vremenskog ograničenja. Stajaći mrežarski alati i samolovni alati, osim bubnja, ne mogu se koristiti na rastojanju manjem od 30 m od obale ribolovne vode, uključujući i obale rečnih ada, dok upotreba
upotreba svih alata nije dozvoljena za privredni ribolov na reci Dunav od 863 km do 860 km.

Privredni ribar može imati najviše 30 alata i alati kojima se obavlja privredni ribolov moraju biti vidno obeleženi pločicom koja sadrži serijski broj dozvole privrednog ribara i redni broj alata.

Rekreativni ribolov, predviđa Pravilnik, obavlja se sa obale ribolovne vode određene za rekreativni ribolov bez upotrebe čamaca i drugih sličnih plovidbenih objekata i naprava, osim na ribolovnim vodama reka Dunav, Sava i Tisa na kojima je dozvoljena upotreba čamaca za obavljanje rekreativnog ribolova. Izuzetno, čamac kao pomoćno sredstvo za obavljanje rekreativnog ribolova na ribolovnoj vodi može se upotrebiti samo ako je korisnik ribarskog područja njegovu upotrebu predvideo privremenim programom upravljanja ribarskim područjem ili programom upravljanja ribarskim područjem.

Rekreativni ribolov obavlja se udičarskim alatima, tako da ribolovac može koristiti najviše tri štapa sa po dve udice na svakom štapu. Rekreativni ribolov svih vrsta pastrmki, mladice Hucho hucho i lipljana Thymallus thymallus obavlja se samo veštačkim ribolovnim mamcem. Nije dozvoljeno korišćenje sistema sa vodenom kuglom i tirolskim drvcetom u lovu svih vrsta pastrmki, mladice Hucho hucho i lipljana Thymallus thymallus. Kao živi mamac za rekreativni ribolov ne mogu se koristiti alohtone vrste riba.

Za više informacija

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.